Στον πάγο σχεδιάζει να διατηρήσει η κυβέρνηση τον φόρο υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων και το 2017 ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προωθεί την άμεση ενεργοποίηση της διάταξης νόμου η οποία δίνει τη δυνατότητα σε φορολογουμένους να εξοφλήσουν τον φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτου τους στην Εφορία.

Ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης του ακινήτου τέθηκε σε ισχύ για περίπου ένα εξάμηνο στο τέλος του 2014. Τότε, το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνοντας τεράστια προβλήματα εφαρμογής του νόμου –κυρίως αναφορικά με τον προσδιορισμό της τιμής κτήσης του ακινήτου –αποφάσισε το πάγωμα του φόρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Πρακτικά λοιπόν, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2017, ο φόρος υπεραξίας απειλεί να επανέλθει επιβαρύνοντας και τους πωλητές των ακινήτων πέραν του φόρου μεταβίβασης (3%) που βαρύνει τους αγοραστές.

ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ο μηχανισμός για την επιβολή του φόρου υπεραξίας». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το πιθανότερο είναι ότι με διάταξη νόμου θα επεκταθεί το πάγωμα, το οποίο προβλέφθηκε στο τέλος του 2014. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, ενώ θέμα ημερών φαίνεται να είναι και η ενεργοποίηση της διάταξης η οποία είχε ψηφιστεί το 2014 (αλλά ουδέποτε τέθηκε σε πρακτική εφαρμογή) και η οποία προβλέπει δυνατότητα εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο για κάλυψη οφειλών από φόρο κληρονομιάς.

Η διάταξη ορίζει ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης, επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Οπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ακίνητο το οποίο θα εκχωρείται στο Δημόσιο θα πρέπει να είναι αξιόλογο υπό την έννοια της δυνατότητας αξιοποίησής του ενδεχομένως για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δημοσίου. Η επιλογή του ακινήτου που θα εκχωρείται θα γίνεται σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενώ ορισμένα από αυτά τα ακίνητα εξετάζεται να ενταχθούν στη λοταρία αποδείξεων με πλαστικό χρήμα.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία ενός «πιστωτικού λογαριασμού» στις εφορίες με το ποσό της διαφοράς ανάμεσα στην οφειλή και την αξία του ακινήτου. Αν για παράδειγμα φορολογούμενος οφείλει από φόρο κληρονομιάς 30.000 ευρώ και η αξία του εκχωρούμενου ακινήτου προσδιοριστεί στα 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ θα καταχωρίζεται σε αυτόν τον «πιστωτικό λογαριασμό» για συμψηφισμό μελλοντικών οφειλών του φορολογουμένου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο λογαριασμός αυτός να μεταβιβάζεται από γονείς σε παιδιά ενώ πιθανότερο θεωρείται ο συμψηφισμός να αφορά μόνο σε οφειλές από φόρους ακινήτων.