Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι σχεδιασμός υπάρχει από την Περιφέρεια Αττικής για να αναστραφεί η άσχημη κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως, μιας και αυτός είναι ο αρμόδιος φορέας που έχει την ευθύνη διαχείρισής του. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου σημειώνει πως «από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, το φθινόπωρο του 2014, βρεθήκαμε μπροστά σε μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα που μας “κληρονόμησε” η προηγούμενη διοικητική Αρχή: μια ημιτελή εργολαβία ανάπλασης, καθώς ο προηγούμενος ανάδοχος εργολάβος είχε ήδη κηρυχθεί έκπτωτος και είχε σταματήσει προ πολλού τις όποιες εργασίες. Μια υπηρεσία υποστελεχωμένη, χωρίς υπαλλήλους και δυνατότητες να διαχειριστεί με δικά της μέσα το πάρκο. Καμία ενεργή εξωτερική εργολαβία για υπηρεσίες συντήρησης πρασίνου, καθαριότητας ή φύλαξης, με αποτέλεσμα το πάρκο να απαξιώνεται και να εγκαταλείπεται. Και κυρίως έναν χώρο όπου εκδηλώνονται βίαια τα φαινόμενα της κρίσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, γεγονός που είχε αποξενώσει μεγάλο μέρος των Αθηναίων από το Πεδίον του Αρεως».

Οι αλλαγές. Οσον αφορά τις ενέργειες της Περιφέρειας, η Ερμίνα Κυπριανίδου αναφέρει πως η παρέμβαση είναι πολυδιάστατη και πιστεύει ότι σταδιακά η κατάσταση στο πάρκο βελτιώνεται. «Χρειάστηκαν κόπος, πόροι και σχέδιο οργάνωσης των δράσεων. Βελτιώνουμε τον αστικό εξοπλισμό στο πάρκο (παγκάκια, παιδικές χαρές) αποκαθιστώντας ζημιές και φθορές που συνεχώς προκαλούνται. Ολοκληρώνουμε και αποδίδουμε σε χρήση τα κτίρια του πάρκου: το εμβληματικό Κτίριο Οικονομίδη θα στεγάσει σύντομα δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ τα μικρότερα κτίσματα θα φιλοξενήσουν χρήσεις πληροφόρησης, κυλικεία, αναψυκτήρια. Ανακατασκευάσαμε και πιστοποιήσαμε τις δύο παιδικές χαρές του πάρκου, ώστε να μπορούν να τις χαίρονται τα παιδιά της περιοχής με ασφάλεια».

Οπως προσθέτει, εδώ και έξι μήνες η Περιφέρεια έχει εγκαταστήσει «την εξωτερική εργολαβία για τη συντήρηση του πρασίνου, που ήδη έχει προχωρήσει έχοντας αποψιλώσει και ευπρεπίσει το μεγαλύτερο μέρος από τις φυτεμένες επιφάνειες, υλοποιώντας παράλληλα και νέες φυτεύσεις.

Συνάψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία για την καλύτερη αστυνόμευση του πάρκου. Τα αποτελέσματα των καθημερινών πεζών περιπολιών δημοσιοποιούνται καθημερινά στην ιστοσελίδα μας. Επιπλέον, βρισκόμαστε στην τελική φάση σύναψης σύμβασης με εξειδικευμένη εταιρεία φύλαξης, που θα συνδράμει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον χώρο.

Ανοίξαμε το πάρκο σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις: οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που καθιερώσαμε, οι δεκάδες συναυλίες και πολιτιστικά γεγονότα που στηρίζουμε, είναι τρόποι για να ξαναποκτήσει ζωή το πάρκο. Να ξανακερδίσει τη θέση του στην καθημερινότητα των πολιτών –και ειδικά των περιοίκων».

Συνεργασία με τον Δήμο. Η Κυπριανίδου αναφέρει ακόμη πως στο πλαίσιο της επιβεβλημένης καλής συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων «σειρά έργων στην πόλη υλοποιούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας (αγωγοί ομβρίων, αναπλάσεις παιδικών χαρών, ασφαλτοστρώσεις) και σε ανταποδοτική βάση ο Δήμος έχει αναλάβει την καθαριότητα του Πεδίου του Αρεως. Τέλος, βρισκόμαστε σε συνεργασία με ειδικούς δημόσιους φορείς, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ουσιοεξαρτημένων ατόμων που βρίσκουν καταφύγιο στο πάρκο».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει δηλώσει στο παρελθόν (το 2013 και το 2014) πως επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη του Πεδίου του Αρεως, αλλά αφού εξασφαλιστούνοι απαιτούμενοι πόροι. Σημειώνεται ότι συχνά οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν σε καθαρισμό του πάρκου. Τους προηγούμενους μήνες μάλιστα συνεργεία του είχαν απομακρύνει τόνους σκουπιδιών από εκεί.