Δεύτερη φορά κατακτά την κορυφή της λίστας με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης ο «επιμελητής που δεν κοιμάται ποτέ», ο καλλιτεχνικός διευθυντής της λονδρέζικης γκαλερί Σερπεντάιν, Χανς Ούλριχ Ομπριστ, σύμφωνα με τη λίστα της έγκυρης εικαστικής επιθεώρησης «Αrt Review». O 48χρονος που ξεκίνησε την καριέρα του οργανώνοντας εκθέσεις στην κουζίνα του φοιτητικού του διαμερίσματος είναι γνωστός για την άρνησή του να ακολουθήσει τα συμβατικά ωράρια και την τάση του να δουλεύει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Διευθύνει τη Σερπεντάιν την τελευταία δεκαετία και βρέθηκε στην πρώτη θέση της ίδιας λίστας ξανά το 2009, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην τέταρτη.

Δεύτερος στη λίστα ακολουθεί ένας γνώριμος στο ελληνικό κοινό, ο διευθυντής της φετινής Documenta 14, της εικαστικής διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί εξίσου στην Αθήνα και το Κάσελ της Γερμανίας, ο Πολωνός Ανταμ Σίμτσικ, ο οποίος πέρυσι εμφανιζόταν στη 16η θέση. Μέσα στην πρώτη δεκάδα συναντάμε επίσης τον απερχόμενο διευθυντή του βρετανικού μουσειακού οργανισμού Τέιτ, Νίκολας Σερότα, να ισοψηφεί στην πέμπτη θέση με τη νέα διευθύντρια της Τέιτ Μόντερν, Φράνσις Μόρις. Στην έκτη θέση –σταθερός όπως και το προηγούμενο δίδυμο σε σχέση με τα περσινά στοιχεία –βρίσκεται ο Λάρι Γκαγκόζιαν, ο ιδιοκτήτης των 16 αιθουσών τέχνης παγκοσμίως που φιλοξενούν εκθέσεις μουσειακού επιπέδου δημιουργών όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Αντι Γουόρχολ, ο Φράνσις Μπέικον και ο Μαουρίτσιο Κατελάν, ενώ στη δέκατη εμφανίζεται ο κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης Αϊ Ουέιουεϊ από τη δεύτερη που κατείχε πέρυσι.

Μοναδική παρουσία με ελληνικό χρώμα μέσα στον κατάλογο των ισχυρών της τέχνης είναι εκείνη του κυπριακής καταγωγής συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, δημιουργού του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, ο οποίος κατέλαβε την 38η θέση, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 43η. Από πλευράς καλλιτεχνών ο νεαρότερος που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη λίστα είναι ο 34χρονος βρετανός καλλιτέχνης που ασχολείται με το βίντεο και την ψηφιακή τέχνη Εντ Ατκινς, ο οποίος εμφανίζεται στην 50ή θέση.