Στις 18 Οκτωβρίου 2016 το Αζερμπαϊτζάν γιόρτασε την 25η επέτειο της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας του. Η ανεξαρτησία αυτή έχει το δικό της υπόβαθρο και τις δικές της ρίζες. Διότι, στις 28 Μαΐου 1918 στο Αζερμπαϊτζάν ανακηρύχτηκε η πρώτη ανεξάρτητη, κοσμική κοινοβουλευτική δημοκρατία στη μουσουλμανική Ανατολή.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα το Αζερμπαϊτζάν έχει αλλάξει πολύ οικονομικά και κοινωνικά. Σε μια πρόσφατη έγκυρη μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός «The Global Competitiveness Report 2016-2017» το Αζερμπαϊτζάν τοποθετείται στην 37η θέση, μπροστά από όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιρροή είχε στην οικονομία όλης της ευρύτερης περιοχής –από την Κεντρική Ασία μέχρι την Ευρώπη. Χάρη στον ηγετικό του ρόλο η Κασπία Θάλασσα άνοιξε για πρώτη φορά σε ξένες επενδύσεις και διεθνή έργα μεγάλης κλίμακας. Χτίστηκαν νέοι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, σιδηρόδρομοι που συνδέουν όχι μόνο χώρες αλλά και ηπείρους. Με επιτυχία προχωρεί η κατασκευή του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου με προϋπολογισμό 40 δισ. δολάρια ΗΠΑ, που θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας με την ευρωπαϊκή αγορά. Τα κύρια τμήματά της –τα κοιτάσματα Shah-Deniz 2 και TANAP –έχουν ολοκληρωθεί κατά 83% και 40% αντίστοιχα.

Το Αζερμπαϊτζάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, αλλά η προτεραιότητά του είναι να δημιουργήσει μια οικονομία νέου τύπου –σήμερα το 70% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τους τομείς εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η ανάπτυξη της υποδομής των μεταφορών. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Μπακού διεξάγονται με επιτυχία οι εργασίες για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Βορράς – Νότος (Ρωσία – Αζερμπαϊτζάν – Ιράν), καθώς και οι υποδομές του Δρόμου του Μεταξιού (Ανατολή – Δύση) για τη σύνδεση Κίνας με την Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν.

Ιστορικά το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε τόπος αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, και σήμερα όχι μόνο διατήρησε αυτές τις παραδόσεις του αλλά έχει γίνει και μια έγκυρη πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και μουσουλμανικού κόσμου. Το σύμβολο της αναγνώρισης του ανεκτικού χαρακτήρα της κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν έγινε η δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος επισκέφτηκε το Μπακού στις αρχές του Οκτωβρίου και δήλωσε ότι «ο δρόμος που πέρασε το Αζερμπαϊτζάν κατέστη δυνατός χάρη στην κοινωνία του, που αναγνωρίζει την πολυπολιτισμικότητα και τη αλληλοσυμπληρωματικότητα των πολιτισμών».

Η θέση του οικονομικού ηγέτη του Καυκάσου επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να γίνει ένας ισχυρός μέτοχος σε παγκόσμιες και περιφερειακές διαδικασίες. Οι τέσσερις κύριες κατευθύνσεις της διπλωματίας του Αζερμπαϊτζάν –η Ευρώπη και οι θεσμοί της, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, ο μουσουλμανικός κόσμος και η γειτονική περιοχή του Καυκάσου –αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν το θεμέλιο της ισορροπημένης εξωτερικής του πολιτικής. Εχοντας επίγνωση της ευθύνης του για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών, από το 2011 το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να τους παρέχει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια σε διμερή βάση.

Δυστυχώς, η ανάπτυξη της χώρας μας και όλης της ευρύτερης περιοχής αναστέλλεται από την άλυτη σύγκρουση του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιθετικότητας της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν, η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και επτά γειτονικές του περιοχές καταλήφθηκαν από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, εκδιώχτηκαν πάνω από 200.000 Αζέροι κάτοικοι Αρμενίας και συνολικά 1 εκατομμύριο Αζέροι έχουν γίνει πρόσφυγες.

Το νομικό πλαίσιο για την επίλυση της εν λόγω σύγκρουσης είναι ευρέως γνωστό και βασίζεται στις τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες επιβεβαιώνεται ο σεβασμός της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των διεθνών συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης και όσο πιο γρήγορα θα το καταλάβουν η Αρμενία και οι διεθνείς μεσολαβητές τόσο πιο γρήγορα θα διασφαλιστούν η ειρήνη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, η ασφάλεια και η ανάπτυξη όλου του Νοτίου Καυκάσου.

O Ραχμάν Μουσταφάγεφ είναι ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα