Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργης Γραμματικάκης έχει ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών. Εννοώ το έχει σηκώσει στο Ευρωκοινοβούλιο επανειλημμένως. Εξού και δεν μου προκάλεσε έκπληξη η χθεσινή πρωτοβουλία του για το ζήτημα. Κατέθεσε μια σειρά τροπολογιών στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα οπτικοακουστικά μέσα, η οποία είναι αυτή που καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τις τηλεοπτικές υπηρεσίες στις χώρες της Ενωσης.

Ο Γραμματικάκης λοιπόν προτείνει να ενσωματωθούν στην οδηγία τα εξής: οι εθνικές ρυθμιστικές Αρχές να είναι όχι μόνο νομικά διακριτές αλλά και λειτουργικάκαι αποτελεσματικά ανεξάρτητες από κάθε δημόσιο φορέα. Επίσης, να είναι αυτές αρμόδιες για την αδειοδότηση των καναλιών και οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασίανα είναι καθορισμένα με σαφήνεια εκ των προτέρων. Ο συνολικός αριθμός των αδειών να καθορίζεται επί τη βάσει καθορισμένων και διαφανών κριτηρίων που θα αντικατοπτρίζουν τις τεχνολογικές δυνατότητες. Τα μέλη των Αρχών να επιλέγονται με ανοιχτή διαδικασία.

Και τέλος –και πιο σημαντικό για την ελληνική περίπτωση –η εθνική ρυθμιστική Αρχή να παραμένει, σε κάθε περίπτωση, λειτουργική. Δηλαδή, η διάρκεια της θητείας των μελών της να μην αλλάζει, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας διορισμού νέων μελών να παρατείνεται αυτόματα η θητεία των προηγουμένων.

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, οι τροπολογίες Γραμματικάκη θα συζητηθούν στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν μπορείτε να πείτε, είναι κάπως πιο δημοκρατικές από την περιβόητη τροπολογία Παππά.