Την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε στο Βουλευτήριο, σε αίθουσα του πρώτου ορόφου διεξαγόταν η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Μάλιστα από τη ΝΔ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, αν και είχε ενημερωθεί για ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν άφησε ένα μικρό χρονικό περιθώριο πριν την έναρξη της Διάσκεψης. Ακόμη κι έτσι όμως, η τέταρτη προσπάθεια του Νίκου Βούτση έπεσε στο κενό καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 12 «υπέρ» από την κυβερνητική πλειοψηφία, 4 «κατά» από τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, 7 «παρών» από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων, ενώ υπήρξε και μία απουσία, του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως «παρατεταμένη αναπηρία» την εδώ και ένα χρόνο μη συγκρότηση του ΕΣΡ. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι για αυτό υπάρχει ευθύνη σε όλους. Αφησε όμως ευγενικές αιχμές προς τη ΝΔ σημειώνοντας ότι «δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες Αρχές… στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση «ή παίρνετε τον νόμο ή δεν προχωράμε»».

Μπέρδεμα. Αίσθηση προκάλεσε χθες πάντως η στάση των βουλευτών της ΝΔ, η οποία ήταν τουλάχιστον… «μπερδεμένη». Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η κίνηση του Νίκου Παππά να καταθέσει την τροπολογία το βράδυ της Παρασκευής «ενισχύει τις ακραίες φωνές παντού» και «τίναξε στον αέρα» την όποια προσπάθεια συγκρότησης του Συμβουλίου. Βεβαίως τόσο ο ίδιος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας ζήτησαν να υπάρξει αναβολή της συζήτησης για το ΕΣΡ μέχρι να εκδώσει το ΣτΕ τη σχετική απόφαση. «Μετά από αυτό, η ΝΔ θα επανακαθορίσει τη θέση της» υποστήριξε ο Δένδιας, λέγοντας μόνο στο τέλος της τοποθέτησής του ότι η πάγια θέση του κόμματος είναι η «κατάργηση του νόμου Παππά».

«Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά η τροπολογία Παππά ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η νέα πρόταση Βούτση ήταν ενδιαφέρουσα στο θέμα των προσώπων. Ωστόσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος όπως και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησε την αναβολή της συζήτησης μέχρι να τελεσιδικήσει το ΣτΕ.

«Η αντιπαράθεση για τις άδειες δεν γίνεται για τη διαπλοκή. Πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι «καθένας προσπαθεί να παίξει ένα πολιτικό παιχνίδι αδιαφορώντας για τις συνέπειες.Τα πράγματα δεν είναι απλά. Για παράδειγμα, μπορεί να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά αλλά αντισυνταγματικές οι τέσσερις άδειες».