Την πιο έντονη αντιπαράθεσή τους μέχρι τώρα είχαν οι υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ στο τρίτο και τελευταίο debate, μόλις 20 ημέρες πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Η Δημοκρατική υποψηφία χαρακτήρισε τον αντίπαλό της «μαριονέτα του Πούτιν», εκείνος την αποκάλεσε «κακιά γυναίκα» και η αντιπαράθεση έκλεισε με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να αρνείται να απαντήσει στο εάν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών: «Δεν θα σας πω τώρα. Θα σας κρατήσω σε αγωνία».

Καθώς τον τελευταίο καιρό διαρκώς κάνει αναφορές σε πιθανή νοθεία, η άρνησή του αυτή καλλιεργεί θεωρίες συνωμοσίας και προκαλεί ανησυχίες για την επόμενη ημέρα αφού είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Και μπορεί οι συγκρούσεις των δύο υποψηφίων να ήταν έντονες σε σημαντικά θέματα όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή, η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική, εκείνο όμως που έγινε πρωτοσέλιδο στις αμερικανικές εφημερίδες ήταν η άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο σχίσμα ανάμεσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στον επίσημο υποψήφιό του. «Θα ασχοληθώ με το θέμα όταν έρθει η στιγμή» απάντησε στον εξαιρετικό συντονιστή, δημοσιογράφο Κρις Γουάλας που τον πίεζε για μια σαφή δήλωση.

Η Κλίντον περιέγραψε την άρνηση του Τραμπ ως «τρομακτική άποψη, που υπονομεύει τη δημοκρατία» και υπενθύμισε μια σειρά περιπτώσεων κατά τις οποίες ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας είχε κάνει στο παρελθόν καταγγελίες για νοθεία. Μεταξύ άλλων, στις πρώτες προκριματικές των Ρεπουμπλικανών όταν είχε χάσει, στο FBI, στο δικαστικό σώμα αλλά και στα Emmy όταν ήταν υποψήφιο για βραβείο το τηλεπαιχνίδι «The Apprentice» που παρουσίαζε. «Επρεπε να έχω κερδίσει» μουρμούρισε δίπλα της ο Τραμπ, προκαλώντας τα γέλια του κοινού. Κάτι αντίστοιχο έγινε και όταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δήλωσε: «Κανείς δεν έχει περισσότερο σεβασμό για τις γυναίκες από εμένα».

Η πρωτοφανής στάση του Τραμπ προκαλεί φόβους για μετεκλογική ένταση καθώς ήδη έχουν ανακοινωθεί τα σχέδιά του να φτιάξει την Trump TV, ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα για επιθέσεις εναντίον της προέδρου Κλίντον, σχολιάζει ο αναλυτής του πρακτορείου Ρόιτερ Μπιλ Σνάιντερ. «Μπορεί να γίνει ο τρομακτικός κλόουν της αμερικανικής πολιτικής».

Το θέμα με τις σεξουαλικές επιθέσεις του Τραμπ σε γυναίκες ήρθε και πάλι στη συζήτηση, με τον επιχειρηματία να επιμένει ότι οι καταγγελίες είναι ψεύτικες. «Δεν ζήτησα καν συγγνώμη από τη σύζυγό μου που κάθεται εδώ, επειδή δεν έχω κάνει κάτι λάθος» είπε. Αλλη μια θέση του που αναμένεται να αποξενώσει κι άλλο τις γυναίκες ψηφοφόρους, αλλά φαίνεται να είχε ως στόχο την προσέλκυση συντηρητικών υποψηφίων, προέκυψε από τη συζήτηση για τους δικαστές που θα τοποθετηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον επόμενο πρόεδρο και όπου ήδη υπάρχει μια κενή θέση μετά τον θάνατο του Αντονιν Σκαλία τον Φεβρουάριο. Οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν το Κογκρέσο αρνούνται να επικυρώσουν τον δικαστή που έχει προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζοντας ότι θα κερδίσουν τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ εμφανίσθηκε ως ο υποψήφιος που θα προστατεύσει το δικαίωμα των Αμερικανών να έχουν όπλα, βάσει του δεύτερου άρθρου του Συντάγματος και είπε ότι η ιστορική απόφαση του 1973 στην υπόθεση Roe εναντίον Wade που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ θα ανατραπεί αυτόματα εάν εκλεγεί ο ίδιος και διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο δικαστές που τάσσονται εναντίον των εκτρώσεων.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από αρκετά θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην οποία συχνά οι απαντήσεις του Τραμπ ήταν ασυνάρτητες ενώ άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο ήταν όταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατηγόρησε ακόμα μία φορά την Κλίντον για τις εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει ο σύζυγός της και έτσι πολλές αμερικανικές θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Κίνα για παράδειγμα, στην κατασκευή ατσαλιού. Λίγο αργότερα περηφανεύτηκε για το «υπέροχο ξενοδοχείο» του στο Λας Βέγκας, όπου πραγματοποιήθηκε και το debate. «Αυτό που έφτιαξες με κινεζικό ατσάλι» παρατήρησε εκείνη.

Στην τρίτη τηλεμαχία η υποψηφία των Δημοκρατικών ήταν πιο επιθετική από άλλες φορές και σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές χρησιμοποίησε τακτικές του Τραμπ. Τον διέκοπτε, γελούσε με τους ισχυρισμούς του, τον ειρωνεύτηκε: «Θα σας μεταφράσω εγώ αν μπορώ τι θέλει να πει» είπε κάποια στιγμή όταν εκείνος αναφερόταν στα φορολογικά του. Εκείνος εμφανίσθηκε καταβεβλημένος και κόλλαγε σε φράσεις, χωρίς να φαίνεται να μπορεί να απαντήσει πλήρως. Οταν κάποια στιγμή ο Τραμπ είπε ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα θα είναι καλύτερες εάν εκλεγεί εκείνος, η Χίλαρι πετάχτηκε και σχολίασε: «Φυσικά, γιατί θα είσαι μαριονέτα του Πούτιν». Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος φάνηκε να τα χάνει για λίγο και ενώ η Χίλαρι πήρε τον λόγο, εκείνος άρχισε να λέει «όχι μαριονέτα του Πούτιν», φράση που επανέλαβε 3-4 φορές, χωρίς να προσθέτει κάτι άλλο.

Αντίθετα με τις άλλες φορές, δεν υπήρχε αμφισβήτηση στο τέλος της βραδιάς σχετικά με το ποιος κέρδισε. Δεν είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν δεύτερο μακράν της Κλίντον, αλλά ακόμα και η συντηρητική ενημερωτική ιστοσελίδα Breitbart.com που τον υποστηρίζει ανακήρυξε την αντίπαλό του νικήτρια, έπειτα από διαδικτυακή σφυγμομέτρηση των αναγνωστών της –η πλειοψηφία των οποίων είναι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι.