Η Πέτρα Λάζλο είναι η πιο διάσημη εικονολήπτρια της Ουγγαρίας. Πριν από ένα χρόνο έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο όταν κυκλοφόρησε βίντεο που την έδειχνε να βάζει τρικλοποδιά και να κλωτσά σύρους πρόσφυγες που περνούσαν τα σύνορα της χώρας της. Λόγω της διεθνούς κατακραυγής που ξεσηκώθηκε, λίγο αργότερα απολύθηκε.

Παρότι καταδικάστηκε με την κατηγορία της παραβίασης δημόσιας ειρήνης, η Λάζλο είχε αποφύγει να εμφανίζεται στο κοινό μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όταν μια τοπική εφημερίδα δημοσιοποίησε φωτογραφία στην οποία παρουσιάζεται να δέχεται βραβείο. Η απονομή στη Λάζλο έγινε για τη δουλειά της σε ντοκιμαντέρ –με κρατική χρηματοδότηση –για την ουγγρική εξέγερση του 1956 εναντίον των Ρώσων, λόγω της οποίας 200.000 Ούγγροι εξαναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα τους.

Το βραβείο δεν είναι σημαντικό καθώς δόθηκε κατά τη διάρκεια φεστιβάλ που διοργανώνεται από βουλευτή του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος Fidesz. Η είδηση όμως για τη βράβευση έγινε γνωστή λίγες ημέρες πριν από την 60ή επέτειο της εξέγερσης και υπενθυμίζει την προσφυγική κρίση στην Ουγγαρία πέρυσι, θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για μια κυβέρνηση που θα ήθελε να το αποφύγει καθώς αρχίζουν οι επίσημες εκδηλώσεις μνήμης. Η Λάζλο που έβαλε τρικλοποδιά σε έναν πρόσφυγα που κρατούσε στην αγκαλιά του το παιδί του, ισχυρίστηκε ότι δαιμονοποιήθηκε άδικα στα κοινωνικά μέσα και μάλιστα είχε πει σε δημοσιογράφους ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να αρχίσει καινούργια ζωή στη Ρωσία. Από ό,τι φαίνεται δεν μετοίκησε και βραβεύθηκε για τη συμμετοχή της ως μοντέρ στο ντοκιμαντέρ «Εθνικοί ξένοι», διαρκείας 32 λεπτών που σκηνοθέτησε ο σύζυγός της Γκαμπόρ Λάζλο.

Η Ουγγαρία προσπαθεί να εξαλείψει οποιεσδήποτε συγκρίσεις μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων σύρων προσφύγων που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν την Ουγγαρία πέρυσι και των 200.000 Ούγγρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την αποτυχημένη εξέγερση του 1956 και έλαβαν πολιτικό άσυλο στη Δύση. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς έκανε διαδικτυακή ανάρτηση στην οποία αναφέρει: «Η κουλτούρα αυτών των μεταναστών δεν έχει σχέση με τη δική μας ιουδαιοχριστιανική κουλτούρα. Μπορούμε να αγνοούμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο και να προσποιούμαστε ότι η ενσωμάτωσή τους στην Ευρώπη δεν αποτελεί θέμα».

Το ντοκιμαντέρ των Λάζλο περιγράφει την πραγματική ιστορία του Γκιόργκι Χερχόφ, ενός νεαρού που αποφυλακίσθηκε πρόωρα ενώ εξέτινε ποινή για αντικομμουνιστικές δραστηριότητες, την ώρα που ξεσπούσε η εξέγερση του 1956. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παραλληλισμοί μεταξύ της ταινίας αυτής και του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία. Ο Χερχόφ αντιστέκεται στην έκκληση της οικογένειάς του να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με χιλιάδες άλλους για να αποφύγουν τη σοβιετική αντίδραση και την εισβολή των σοβιετικών τανκς καθώς και τα πογκρόμ που ακολούθησαν και τελικά σκοτώνεται στις 4 Νοεμβρίου, ενώ μάχεται εναντίον των δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού στα περίχωρα της Βουδαπέστης. Την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, αναφέροντας ότι η Μόσχα μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ του ζεύγους Λάζλο έλαβε κρατική επιχορήγηση 1 εκατ. ουγγρικά φιορίνια (περίπου 3.500 ευρώ) και βραβεύθηκε στο φεστιβάλ Λακιταλέκ, το οποίο διοργανώνεται από τον Σάντορ Λέτσακ, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν.

Μετά την τρικλοποδιά της ουγγαρέζας εικονολήπτριας, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα οδήγησε το θύμα της, τον Σύρο Ομπάμα Αμπντούλ Μοχσέν, στην Ισπανία, όπου βρήκε δουλειά και στέγη στην Εθνική Σχολή Προπονητών Ποδοσφαίρου. Ομως χθες έγινε γνωστό ότι το συμβόλαιό του δεν θα ανανεωθεί καθώς «δεν κατάφερε να μάθει ισπανικά».

«Δεν κατάφερενα μάθει ισπανικά»

Μετά την τρικλοποδιά της ουγγαρέζας εικονολήπτριας, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα οδήγησε το θύμα της, τον Σύρο Ομπάμα Αμπντούλ Μοχσέν, στην Ισπανία, όπου βρήκε δουλειά και στέγη στην Εθνική Σχολή Προπονητών Ποδοσφαίρου. Ομως χθες έγινε γνωστό ότι το συμβόλαιό του δεν θα ανανεωθεί καθώς «δεν κατάφερε να μάθει ισπανικά».