Η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει χωρίς επιφυλάξεις το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου προκαλεί ανησυχία στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο δεν μπορεί να καταδικάσει τον επίσημο υποψήφιό του. Ακόμα και οι νέες δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ ο Τραμπ δεν διόρθωσαν την κατάσταση. «Θα δεχθώ το αποτέλεσμα εάν νικήσω», είπε. «Θα δεχθώ το αποτέλεσμα εάν είναι πολύ καθαρό. Ομως θα επιφυλαχθώ κάθε νομικού μου δικαιώματος εάν κρίνω το αποτέλεσμα αμφίβολο».

Η απόδοσή του στο τρίτο ντιμπέιτ ήταν, πανθομολογουμένως, κακή. Και δεν κατάφερε να απομακρύνει τους φόβους των Ρεπουμπλικανών ότι το κόμμα οδεύει προς μια μεγάλη και καταστροφική ήττα. Δεν βρέθηκε ούτε ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικανών που να δήλωσε στους δημοσιογράφους – οι οποίοι ρωτούσαν επίμονα – ότι ο Τραμπ τα πήγε καλά στην τηλεμαχία και η εμφάνισή του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για ρεπουμπλικανική νίκη.

Με την προοπτική ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 270 ψήφους εκλεκτόρων να περιορίζεται όλο και περισσότερο, πολλά στελέχη του κόμματος στρέφουν την προσοχή τους στο άχαρο καθήκον να προστατεύσουν τις πλειοψηφίες που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία και στη Βουλή. Ομως η κατάσταση, λόγω των ακραίων θέσεων και δηλώσεων του Τραμπ, φαίνεται να δυσχεραίνει διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας, αρκετά στελέχη άρχισαν να στέλνουν μηνύματα στα social media. «Ο μεγάλος χαμένος απόψε δεν ήταν ο Τραμπ» έγραψε ο Ρόμπερτ Μπλίζαρντ, σύμβουλος στρατηγικής πολλών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στις εκλογικές τους μάχες. «Ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε. Ο μεγάλος χαμένος μετά το debate ήταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – χρειαζόταν βοήθεια και δεν έλαβε καμία».

Το κόμμα πραγματοποιεί διαρκώς σφυγμομετρήσεις προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις της υποψηφιότητας Τραμπ και μιας πιθανής ήττας στις προεδρικές εκλογές. Τώρα εκφράζονται όλο και περισσότεροι φόβοι ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να χάσουν την πλειοψηφία που διαθέτουν στη Γερουσία και τη Βουλή, γεγονός που του έδινε την ευκαιρία να καθυστερούν το έργο του Δημοκρατικού προέδρου.