Στην πεζή πραγματικότητα της Αθήνας, η κυβέρνηση ενημέρωσε χθες τους δανειστές στο Χίλτον «ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως είναι γνωστό, εκκρεμούσε να δώσει η κυβέρνηση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα κεφάλαια από την προηγούμενη δόση ώστε να εγκριθεί η επόμενη, άλλο 1,7 δισ. ευρώ. Εφόσον τα στοιχεία κριθούν ικανοποιητικά, με απόφαση του EuroWorking Group, δεν αποκλείεται ο ESM να αποφασίσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη Δευτέρα την εκταμίευση του ποσού, μαζί με το 1,1 δισ. ευρώ, που ήδη έχει εγκριθεί στο τελευταίο Eurogroup.

Αναδεικνύοντας τα άλλα θέματα που θα αποτελέσουν κλειδί στην ΕΚΤ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Ντρούντι χθες υποστήριξε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, να βελτιωθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους δανειστές, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συζήτησε και τα θέματα του Υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του και τη σύσταση και στελέχωση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία έως τα τέλη του χρόνου.