Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είχε εγκαίρως αντιληφθεί το πρόβλημα, γεγονός που αποτυπώνεται στο πακέτο οκτώ μέτρων που κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις αρχές του 2016 ως δίχτυ ασφαλείας κατά του ιού της υπερσυνταγογράφησης, που διογκώνει ετησίως τη μαύρη τρύπα της Υγείας.

Η δέσμη μέτρων, που προέβλεπε μεταξύ άλλων να ελέγχονται εκείνοι οι γιατροί που παραπέμπουν τον ίδιο ασθενή για την ίδια εξέταση τρεις φορές σε έναν μήνα ή που εξετάζουν έναν ασθενή πάνω από δύο φορές τον μήνα, εγκρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς οι κανόνες συνταγογράφησης που θα ίσχυαν θα έβγαζαν κερδισμένο τον ΕΟΠΥΥ κατά τουλάχιστον 60 εκατομμύρια τον χρόνο. Εάν εφαρμόζονταν.

Στην πράξη τα μέτρα βρίσκονται στον αέρα με την ΗΔΙΚΑ να χάνεται μονίμως στη… μετάφραση του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό το παράδειγμα της εμπλοκής που παρατηρήθηκε στις αρχές του μήνα. Οι οδηγίες του Οργανισμού για την εφαρμογή του 1ου κανόνα παρερμηνεύθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθεί (για μία ακόμη φορά) ένα e-μπάχαλο.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην ένταξη των κανόνων είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, αναφέρει σε απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα ότι αιτείται να περάσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ, ενώ σήμερα ανήκει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).  

«Είναι σαφές ότι ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να εξορθολογίσει τις δαπάνες του Οργανισμού» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βουγιούκας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Ο ίδιος, ωστόσο, διαπιστώνει ότι «εν απουσία ελέγχου και παρά τον ασφυχτικά περιορισμένο προϋπολογισμό που έχει κλειδώσει για φέτος στα 320 εκατομμύρια ευρώ, οι κλινικοί γιατροί δεν δείχνουν διάθεση περιορισμού στη συνταγογράφηση. Κι όμως, την υπέρβαση καλείται πλέον να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας (claw back)» σημειώνει.

Ζεστό χρήμα. Ανθρωποι του χώρου αποδίδουν την επιδημία των εξετάσεων σε δύο λόγους: αφενός οι γιατροί θέλουν να ικανοποιήσουν τους ασθενείς τους υποβάλλοντάς τους σε εξετάσεις και αφετέρου αρκετά διαγνωστικά κέντρα αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ (15% επί του κρατικού τιμολογίου) ως ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.