Η αμφισβήτηση αποτελεί τον πεσσό της εξέλιξης στην πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη.

Οσοι επέλεξαν να γαντζωθούν στην πνευματική τους ακαμψία σύντομα είδαν τον κόσμο να τους προσπερνά.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα έχοντας μια τεράστια προίκα που του άφησε ο πνευματικός του πατέρας Γιόχαν Κρόιφ. Ο πλούτος δεν ήταν όμως ανεξάντλητος. Στα πρώτα χρόνια στον πάγκο των γηπεδούχων του Καμπ Νου τα γλέντησε με την καλύτερη παρέα που υπήρχε στο ποδόσφαιρο.

Η ανεμελιά για το αύριο δεν ενοχλήθηκε, αφού εξακολουθούσαν να υπάρχουν ομάδες όπως η Μπάγερν που ενδιαφέρονταν για τον Καταλανό με την προίκα του Σκελετού.

Οι περιουσίες όμως, όταν δεν επενδύονται σωστά, εξαϋλώνονται. Τα γλέντια συνεχίστηκαν στη Ζέμπενερστράσε όπου χτυπά η καρδιά του βαυαρικού κολοσσού.

Ο Γκουαρντιόλα παρασύρθηκε. Αδυνατούσε να αντιληφθεί πως στον πόλεμο της Μπουντεσλίγκα η ομάδα του χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα και οι αντίπαλοι σφεντόνες.

Οταν ζήτησε να μάθει για το υπόλοιπο της προίκας, έπειτα από άστοχες επενδύσεις στα παιχνίδια με Μπάρτσα, Ρεάλ και Ατλέτικο, η απάντηση που πήρε ήταν «μηδέν».

Γέμισε τις Louis Vuitton και ανέβηκε στον Βορρά, στο Μάντσεστερ. Η πραγματικότητα στην πιο γκρίζα πόλη της Αγγλίας ήταν ένα γερό χαστούκι στην αλαζονεία του. Η δήλωσή του μετά το μαστίγωμα από τον μαθητή του Μέσι πως «δεν πρόκειται να αλλάξω» αποκαλύπτει την οπισθοδρόμηση του ανδρός.