Τρία σημαντικά ραντεβού έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ιδιαίτερης βαρύτητας όμως θεωρείται εκείνο που θα έχει νωρίς το πρωί με την Ανγκελα Μέρκελ, δεδομένης της απροθυμίας των Γερμανών να ανοίξουν συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις εθνικές εκλογές τους.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εμφανίζεται αποφασισμένος να ρωτήσει τη γερμανίδα καγκελάριο αν «εσείς επιθυμείτε να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα», προσπαθώντας να την πείσει πως αν η γερμανική πλευρά επιθυμεί την υλοποίηση της συμφωνίας, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Επομένως, θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια σαφής απόφαση για την απομείωση του χρέους. Κάτι που όπως αναμένεται να συμπληρώσει, αποτελεί τήρηση της συμφωνίας και επιβεβαίωση των αποφάσεων του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ομοίως ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη στήριξη του Φρανσουά Ολάντ τόσο στην κατεύθυνση του να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις όσο και του να ενθαρρύνει η γαλλική πλευρά τις συζητήσεις για διευθέτηση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αν συμβεί αυτό, τότε η Ελλάδα θα προλάβει οριακά να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που τυπικά λήγει τον Μάρτιο του 2017, όπως ωστόσο υπονόησε χθες ο Μάριο Ντράγκι μπορεί και να υπάρξει επέκτασή του. Κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν ως «καλό βήμα» τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος αναγνωρίζει πως υπάρχει αναγκαιότητα να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους και επιπλέον υπονοεί ότι η ΕΚΤ διαθέτει τον μηχανισμό να παρέμβει προς την κατεύθυνση της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο το αδιέξοδο που προκαλεί η αντιπαράθεση ΔΝΤ και Γερμανίας.

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιούνκερ υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για απομείωση του χρέους, κάτι που έχει φανεί επανειλημμένως και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο η Κομισιόν τυπικά δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των κρατών-μελών που συνδέονται μάλιστα και με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους. Η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους αποτέλεσε και το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το ζήτημα του χρέους επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και ασφαλώς εντός χρονοδιαγραμμάτων. Υπενθύμισε μάλιστα στον συνομιλητή του ότι η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος. Ως εκ τούτου, επιθυμεί έως το τέλος του 2016 να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μετά τη συνάντηση πως ο Πρωθυπουργός βρήκε «ευήκοον ους» στον Μάρτιν Σουλτς όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας για το χρέος, με την επισήμανση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο Προσφυγικό αφήνοντας αιχμές για κράτη-μέλη που δεν τηρούν τη συμφωνία. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως «δεν συνιστά Ευρώπη» όταν κάποιος λέει ότι δεν μας αφορά ένα πρόβλημα (όπως το Μεταναστευτικό) και λύστε το όλοι οι υπόλοιποι. «Δεν καταλαβαίνω τη σημασία της ευέλικτης αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα βρίσκονται 60.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 5.200 έχουν μετεγκατασταθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη και όχι μόνο από αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Συμπλήρωσε ότι «δεν κάναμε τη συμφωνία με την Τουρκία για να μειώσουμε μόνο τις ροές, αλλά και για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα». Να σημειωθεί ότι τόσο το θέμα του χρέους όσο και το Κυπριακό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου οι Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα.