Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Αλέξη Τσίπρα κατέδειξε χωρίς αμφιβολία ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν στην παρούσα φάση να συμφωνούν ευκολότερα στο τι δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν από κοινού και δυσκολότερα στο τι είναι διατεθειμένοι να πράξουν από κοινού.

Στο Προσφυγικό, για παράδειγμα, κατέστη σαφές ότι δεν είναι εφικτή η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς. «Η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος στο Προσφυγικό» τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «από τη μια έχουμε τις χώρες εκείνες που είναι προσηλωμένες στις κοινές μας αρχές –στις αρχές της αλληλεγγύης και του δίκαιου μερισμού της ευθύνης –και σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών και των τειχών».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση για αποστολή εκατοντάδων ειδικών ασύλου στα ελληνικά νησιά, «σήμερα, έπειτα από δύο αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν σταλεί μόλις 32 εμπειρογνώμονες». Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει εδώ και καιρό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200.

Από την άλλη, ωστόσο, οι κεντροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης φρόντισαν χθες και προχθές να επιρρίψουν σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο Προσφυγικό. Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συνεδρίασαν προχθές στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να εντείνει τις προσπάθειές της όσον αφορά τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου, καθώς αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. «Αν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που της αναλογεί, το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει τα σύνορά της με τη Βουλγαρία» επισήμαναν οι ηγέτες του ΕΛΚ, επιδιώκοντας σαφώς να φορτώσουν στην ελληνική πλευρά τις περισσότερες ευθύνες για την προσφυγική κρίση.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Σε ό,τι αφορά το άλλο μείζον θέμα που απασχολεί την Ελλάδα, το Οικονομικό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσης την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων, χωρίς ωστόσο η ανταπόκρισή τους να είναι θερμή και άμεση. Κατά τις συναντήσεις του με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχει θετικές επιδόσεις στην οικονομία και επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να δοθεί ισχυρό επενδυτικό σήμα προς την επενδυτική κοινότητα. Αυτό το σήμα δεν μπορεί να δοθεί με αναβολές σε όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με αυτόν τον τρόπο να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι συνομιλητές του κατανόησαν αυτή την ανάγκη, καθώς, όπως είπε, κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ελλάδας, και κυρίως κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και αποφάσεις, ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει είτε με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είτε πολύ νωρίς τη νέα χρονιά να ενταχθεί σε αυτό. «Αυτό περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει ότι η αβεβαιότητα πια βρίσκεται πίσω, ότι δεν υπάρχει αναβλητικότητα και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά τις μέρες της κρίσης και προχωρά με οριστικά βήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας» δήλωσε ο Τσίπρας.

ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρέπει να σταματήσει, γιατί στέλνει λάθος μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ο ίδιος παρατήρησε ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα μέτρα για το χρέος, θα υπάρχει κίνδυνος για την επιτυχία του προγράμματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από όλες τις πλευρές για θετικές εξελίξεις.

Από γερμανικής πλευράς δεν υπήρξε αντίδραση στις εκκλήσεις Τσίπρα. Η καγκελάριος Μέρκελ ερωτηθείσα σχετικά απέφυγε να απαντήσει ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε στην απάντηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί «το ταχύτερο δυνατό» και ότι η Γαλλία ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ «να πράξουν τα δέοντα».