Δεν υπάρχει περιθώριο για σύμπλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «μικραίνει» τους θεσμούς και επιδίδεται σε «ηθική δολοφονία» αντιπάλων της.

Ακόμη, αμφισβητεί ανοικτά την προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση –αντιθέτως, σχολιάζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «στροφή προς τον σουρεαλισμό». Στη σκιά και των εξελίξεων στο τηλεοπτικό τοπίο, εξάλλου, ο γραμματέας της ΝΔ προβάλλει ως αναγκαιότητα για τη χώρα την άμεση προσφυγή σε εκλογές, ενώ –σε μια άτυπη πρόσκληση προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως –αναφέρει ότι «στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη χωράνε και το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι».

Η κυβέρνηση έχει χάσει τελικά το τηλεκοντρόλ;

Εχει χάσει εντελώς το τηλεκοντρόλ και το χειρότερο είναι ότι επιδιώκει την υπακοή των θεσμών στη δική της κρίση, «μικραίνοντας» τελικά τους θεσμούς. Ομως ένα κράτος που «μικραίνει» τους θεσμούς του, σύντομα θα διαπιστώσει ότι με «μικρούς» θεσμούς δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλα πράγματα.

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να φέρει κάλπες;

Θα έφερνε εκλογές εάν είχαμε μια κυβέρνηση με ένα μίνιμουμ ευθιξίας και αντίληψης της απονομιμοποίησής της απέναντι στην κοινωνία. Λίγο ενδιαφέρει τον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός ο διαγωνισμός έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. Η διενέργεια εκλογών είναι αναγκαία, ανεξαρτήτως διαγωνισμού. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό ατύχημα για τη χώρα.

Η ΝΔ βρίσκεται δημοσκοπικά στη θέση του οδηγού επειδή πείθει η Συμφωνία Αλήθειας ή γιατί έχει υποστεί καθίζηση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μην ξεχνάτε ότι η ΝΔ βρισκόταν στο -8 και σήμερα βρίσκεται στις +12 μονάδες. Η Συμφωνία Αλήθειας είναι το εργαλείο για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν είναι υποσχέσεις. Είναι σαφείς, μετρημένοι και επιτεύξιμοι στόχοι. Είναι το ευαγγέλιο με το οποίο απευθυνόμαστε στους πολίτες και βέβαια οι Ελληνες διαπιστώνουν ότι κάθε μέρα που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί.

Για τους υψηλούς τόνους ευθύνεται μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ ή ευνοείται από το πολωτικό κλίμα και η ΝΔ;

Από τους υψηλούς τόνους δεν ευνοείται κανείς και ιδίως από τον νέο πολιτικό «πολιτισμό» που καθιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την τοξική και λαϊκίστικη ρητορεία του επιδόθηκε στην ηθική δολοφονία αντιπάλων όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα οι διαψευσμένες ελπίδες αρχίζουν να εκδικούνται αυτούς που τις εμπορεύτηκαν.

Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, τον φέρνει στον ευρωπαϊκό δρόμο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει στροφή προς τον ρεαλισμό. Η στροφή προς τον σουρεαλισμό είναι πιο ακριβής. Επειδή εφαρμόζει, με δάκρυα και μπρος-πίσω, τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν τον κάνει ούτε ρεαλιστή ούτε εκσυγχρονιστή. Ενα κόμμα θεωρείται μεταρρυθμιστικό όταν οι μεγάλες αλλαγές αποτελούν μέρος του προγραμματικού λόγου του.

Υπάρχουν πεδία για συμπόρευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα;

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συμπόρευσης. Η χώρα έχει πράγματι ανάγκη από ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει επιδιώξει πολλάκις. Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει συναίνεση για να εδραιώσει την εξουσία του και τη συνενοχή στην ωμή εξουσία του.

Η ΝΔ σχεδιάζει να αγκαλιάσει ή να πνίξει το λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο; Στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μάλλον αισθάνονται να ασφυκτιούν.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδότησε τη δημιουργία ενός ισχυρού, λαϊκού μετώπου με εκφραστή τη ΝΔ, που θέλει να δει την Ελλάδα σταθερή στις ράγες της κανονικότητας, της ανάπτυξης και της προόδου. Στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για την Ελλάδα της νέας εποχής χωράνε και το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι και –γιατί όχι; –στελέχη από μικρότερα κόμματα με τα οποία υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Απευθυνόμαστε στις υγιείς δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την απελευθερωτική δύναμη των μεταρρυθμίσεων.

Η διεύρυνση της ΝΔ άρχισε; Ο Ιάσων Φωτήλας και ο Γιάννης Καλλιάνος δείχνουν την κατεύθυνση;

Η διεύρυνση και η ανανέωση που επιχειρεί η ΝΔ δεν έχουν συμβολικά χαρακτηριστικά. Λαμβάνουν χώρα πρωτίστως στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας. Αλλωστε, η ΝΔ είναι μια μεγάλη, ευρεία πολυσυλλεκτική παράταξη και όχι ένα μονοθεματικό κόμμα. Την κατεύθυνση του κόμματος τη δείχνουν όλοι όσοι συντάσσονται με το μέτωπο της λογικής και της υπευθυνότητας.

Εάν οι εκλογές αργήσουν, ο κομματικός μηχανισμός σας πώς θα διαχειρισθεί τον χρόνο; Υπάρχει υπομονή σε ένα μάλλον κρατικοδίαιτο στελεχικό δυναμικό;

Η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές και θα τις κερδίσουμε. Διεκδικούμε την αυτοδυναμία. Απ’ όταν ο πρόεδρός μας ζήτησε εκλογές, το μήνυμα προς το κόμμα ήταν «εγρήγορση και ετοιμότητα». Το ζητούμενο δεν είναι αν αντέχουν τα κόμματα, αλλά εάν αντέχει η κοινωνία να κάνει υπομονή σε μια Ελλάδα που κυβερνούν ο Τσίπρας με τον Καμμένο.

Η αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς για τα δάνεια της ΝΔ, πέραν της οικονομικής διάστασης, δεν πλήττει και την αξιοπιστία της;

Η αξιοπιστία πλήττεται όταν κρύβεις τα θέματα κάτω από το χαλί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος. Σε μια εποχή δύσκολη, όπου ζητούμε από τους έλληνες πολίτες να κάνουν θυσίες, έχουμε υποχρέωση να βάλουμε σε τάξη πρώτα εμείς τα οικονομικά του κόμματός μας. Να θυμίσω ότι κάποτε θεωρούνταν θέμα ταμπού να μιλήσεις για τα οικονομικά του κόμματος κι εγώ ο ίδιος είχα αναδείξει μελανά σημεία στη χρηματοδότηση των κομμάτων.