«Στρατηγέ τι ζητούσες στη Λάρισα συ ένας Υδραίος;» έγραφε ο Νίκος Εγγονόπουλος και παραφράζοντας θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: Πρόεδρε, τι ζητούσες συ ένας Καλαματιανός στη Μύκονο; Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και το εξπρές ταξίδι του χθες στο κοσμοπολίτικο νησί.

Ο πράκτοράς μου στο νησί με διόρθωσε θυμίζοντάς μου πως ο Προκόπης δεν είναι ξένος με τη Μύκονο αφού την επισκέπτεται από την εποχή που ήταν συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ τα επόμενα χρόνια απέκτησε και σπίτι στην περιοχή Κανάλια.

Πίσω όμως στο ρεπορτάζ μου: Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκαν στο νησί με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Αρτεμίου (προστάτη και της ΕΛ.ΑΣ.), που πολύ προσφάτως έγινε πολιούχος επί ημερών του νεότατου και μπλε απόχρωσης δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά.

Η υποδοχή του προκαθημένου της Εκκλησίας, που έφτασε στο νησί πρώτος την Τρίτη και του Προέδρου της Δημοκρατίας –που έφτασε χθες –ήταν λαμπρή και έγινε ο σχετικός ντόρος.

Επίτιμοι δημότες

Τον πρώτο ρόλο στην όλη διοργάνωση της επίσκεψης είχε πλην του δημάρχου και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που όχι μόνον είναι Μυκονιάτης, αλλά ανήκει και στους μελλοντικούς δελφίνους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Οι δύο προσκεκλημένοι ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες του νησιού –μάλιστα είναι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται τη Μύκονο –ενώ γευμάτισαν στα ξενοδοχεία 4Κ στην περιοχή Βρύση της Χώρας. Ο Παυλόπουλος έκανε επίσης μια απόλυτα «καραμανλική» ομιλία στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο (παρών και ο μυθικός συνεργάτης του γέρου Καραμανλή, ο γνωστός Θόδωρος Χαριτόπουλος που έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Μυκόνου).

Σταχυολογώ: «Γνώρισα τη Μύκονο και δέθηκα μ’ αυτήν σχετικώς πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του μεγάλου ηγέτη και οραματιστή της Ελλάδας». «Κι οφείλω», συνέχισε, «να εξομολογηθώ αλλά και να καταθέσω ότι η αγάπη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μύκονο δεν πρέπει ν’ αποδίδεται στο ότι έκανε εδώ, ώς τον θάνατό του, καλοκαιρινές διακοπές. Και τούτο, διότι ίδιον του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι δεν έκανε ποτέ διακοπές, με την έννοια που αποδίδει στη λέξη ο καθημερινός άνθρωπος».«Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή –του οποίου τον πολιτικό χαρακτήρα επηρέασε καθοριστικώς ο Προμηθέας και όχι ο Διόνυσος –η Μύκονος του φωτός και του ανέμου υπήρξε ένας ιδεώδης τόπος περισυλλογής, προκειμένου ο χρόνος να μετατραπεί σε περίοδο αναζήτησης πρακτικών λύσεων, αναφορικά με την εξυπηρέτηση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος, στην πιο γνήσια και ανιδιοτελή μορφή του» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ο Παυλόπουλος επίσης ξεναγήθηκε στην περιοδική έκθεση: «VANITY. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου (φωτογραφία), από τον Διευθυντή Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δρ Δ. Αθανασούλη και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων του νησιού.

Υψηλές παρουσίες

Στον εορτασμό, από την κυβέρνηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης που είναι βουλευτής Κυκλάδων, με καταγωγή από τη Νάξο και την Αμοργό, ενώ παρών ήταν και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης. Α, η έκπληξη: παραβρέθηκε και έτερος πρόεδρος, ο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που ενίσχυσε την ευδιάθετη παρουσία όλων στο νησί.

Ιερώνυμος: Ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός

Η Εκκλησία δεν επιθυμεί χωρισμό από την Πολιτεία. «Ανατριχιάζουμε στη λέξη χωρισμός» είπε με νόημα δύο φορές από τη Μύκονο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόσο κατά την άφιξή του στο νησί των ανέμων όσο και κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από τον ναό του Αγίου Αρτεμίου στη Χώρα, μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνοντας πόσο τον απασχολεί το θέμα των σχέσεων με την Πολιτεία ενόψει μάλιστα και της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρομοίασε τους στενούς δεσμούς Εκκλησίας και Πολιτείας με τη σχέση μητέρας – παιδιού. «Οι πολίτες δημιουργούν την Πολιτεία, αλλά η Εκκλησία “γεννάει” τους πολίτες. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό. Διότι εδώ υπάρχει μητρική σχέση. Δεν μπορούμε να βάλουμε ανώτερη σχέση από αυτή μέσα στο ανθρώπινο γένος» είπε.

Μητρική σχέση Εκκλησίας – ανθρώπου

Και πρόσθεσε: «Η μητρική σχέση δεν διώχνει, δεν χωρίζει τον άνθρωπο, αλλά τον περιμένει. Οποιος θέλει από την Εκκλησία να αποχωρήσει, να χωριστεί, είναι ελεύθερος. Δεν τον εμποδίζει κανείς. Δεν χρειάζονται νόμοι. Μπορεί να φύγει. Και όταν θέλει να ξαναγυρίσει στη μάνα του είναι πάλι ελεύθερος. Διότι αυτός είναι ο σκοπός της μάνας. Κι αν φύγει το παιδί από κοντά της δεν το ξεχνά. Το περιμένει να γυρίσει. Ετσι για εμάς την Εκκλησία, Εκκλησία, βέβαια, είμαστε όλοι, αλλά για εκείνους που έχουν το λειτούργημα της ιεροσύνης, αυτός είναι σκοπός ο οποίος δεν αλλάζει. Δεν χωρίζει τα παιδιά της. Δεν κάνει λόγο για χωρισμό. Δεν είναι μέσα στην αποστολή της Εκκλησίας ο χωρισμός. Ποτέ η μάνα δεν θα διώξει το παιδί».

Ο Ιερώνυμος δεν παρέλειψε πάντως να εκτοξεύσει τα «ιερά» πυρά του, μιλώντας για την αξία της συνεργασίας με την Πολιτεία. «Οσοι υπονομεύουν, για να ταραχθούν οι σχέσεις μας και να υπάρξουν συγκρούσεις με την Πολιτεία, είναι βόμβα στη βάση της πατρίδας μας. Αυτήν την ώρα χρειάζεται να αγαπηθούμε περισσότερο. Να δούμε πώς θα κρατήσουμε τα παιδιά κοντά στην οικογένεια, στις ρίζες και στις παραδόσεις. Αυτές οι ρίζες μάς έθρεψαν και είναι η ελπίδα μας». Φράση που δεν αποκλείεται να ήταν έμμεση αναφορά του στην πρόσφατη σύγκρουση της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.