Το «Ζανέτ» δεν είναι τόσο συνηθισμένο όνομα. Μετά τη διεθνή σοπράνο Ζανέτ Πηλού και τη λαϊκή τραγουδίστρια Ζανέτ Καπούγια, μια τρίτη Ζανέτ εμπλούτισε τη δημόσια σφαίρα άμα τη λήξει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβον Ντο.

Είναι η Ζανέτ Τσίπρα, αδελφή του Πρωθυπουργού της χώρας. Το σίγουρο είναι πως το ελληνικό twitter είχε έμπνευση μόλις ανακοινώθηκε το όνομα της Ζανέτ. Κι αυτό αφού κάποιοι απλώς τρόλαραν: «Υπάρχει κι άλλη Ζανέτ εκτός από των “Αυθαιρέτων” και του “Ρετιρέ”;» αναρωτήθηκε σαρκαστικά ένας χρήστης.

Πώς τη μάθαμε; Μα μετά την εκλογή της στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος στην 49η θέση και με 436 ψήφους (θυμίζω: σε 151 εκλεγμένα μέλη). Οχι πολύ κάτω, όχι πολύ πάνω και σίγουρα το ασκημένο μάτι μπορεί να καταλάβει πώς και τι.

Η Ζανέτ Τσίπρα που εξελέγη πρώτη φορά στο εν λόγω όργανο, δεν βρέθηκε εδώ από καραμπόλα των ποσοστώσεων για τη συμμετοχή γυναικών ή απλώς από πίεση της εσωκομματικής τάσης στην οποία ανήκει. Η Ζανέτ ανήκει και προτάθηκε από την Ενωτική Κίνηση (Μπουρνούς, Ηλιόπουλος κ.ά.).

Βρέθηκε και από την ενεργό συμμετοχή της στα του κόμματος των κινημάτων, στα της Αριστεράς. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως άφησε πίσω σε ψήφους γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κινηματικός Γιώργος Κυρίτσης, ο Μάκης Μπαλαούρας που είχε δυναμική αντιδικτατορική δράση ή ο υπουργός και φιλόσοφος Αριστείδης Μπαλτάς.

Η κουβέντα λοιπόν επικεντρώθηκε σε δύο πλευρές στον δημόσιο λόγο με αφορμή την εμφάνιση του ονόματος της 53χρονης αδελφής Τσίπρα. Η πρώτη είχε να κάνει με το ποια είναι. Ακόμη και άνθρωποι με γνώση στα συριζαϊκά δρώμενα δεν είχαν πλήρη εικόνα. Ακόμη και άνθρωποι της Ενωτικής Κίνησης στην οποία ανήκει. Αυτό δεν σημαίνει πως μιλάμε για αλεξιπτωτίστρια στα κομματικά. Με ζωηρή δράση στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής και συμμετοχή στη δημοτική παράταξη Δημοκρατική Ανατροπή Διόνυσου, η Ζανέτ έχει επιλέξει να αγωνίζεται περιφερειακά και αποκεντρωμένα.

Low profile, μανιώδης καπνίστρια και αθόρυβη αλλά δυναμική, διαμένει στην περιοχή της παράταξής της –όπως και η μητέρα του Πρωθυπουργού Αρίστη –και δεν είχε απασχολήσει ποτέ έως τώρα τα ΜΜΕ. Για την ακρίβεια ούτε τώρα τα απασχόλησε, αλλά η δημοσιογραφική διαστροφή έριξε πάνω της τα φώτα και έβαλε τα ραντάρ να ψάχνουν, μετά την εκλογή της στη νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι έχοντες μνήμη θυμήθηκαν ότι η Ζανέτ είχε εμφανιστεί στα θεωρεία της Βουλής όταν ορκίστηκε πρώτη φορά ο αδελφός της Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Καθόταν εμφανώς συγκινημένη αλλά εγκρατής δίπλα στη σύζυγο του Αλέξη Τσίπρα Περιστέρα Μπαζιάνα και στον αδελφό τους (επίσης υποφωτισμένο και άγνωστο) Δημήτρη Τσίπρα. Ο φακός τότε την είχε απαθανατίσει, αλλά η μηχανικός –αρχιτέκτονας με σπουδές στην Ιταλία (Τορίνο) –Ζανέτ δεν ξαναέδωσε αφορμή δημοσιότητας.

Η δεύτερη πλευρά στην οποία επικεντρώθηκε η κουβέντα ήταν αναπόφευκτα η οικογενειοκρατία στο κόμμα της Αριστεράς. Σας θυμίζω ότι στη νέα Κεντρική Επιτροπή εξελέγη και ο Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του Αλέξη και γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πυροδοτώντας τις ειρωνείες από το μέτωπο της λογικής στα κοινωνικά δίκτυα. «Και Αλεξ, και Γιώργος και Ζανέτ. ΤΣΙΠ.ΡΙ.ΖΑ να το λέτε παιδιά» τιτίβισε κακεντρεχής χρήστης. Και γράφω «κακεντρεχής» διότι ο ίδιος θέλει μάλλον να ξεχνάει τι συμβαίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ντόρα, Κυριάκος).

Η συζήτηση γύρω από την οικογενειοκρατία εξάλλου θέλει προσοχή. Για παράδειγμα, η Ζανέτ Τσίπρα δεν επεβλήθη με «κοπτάτσια» (παράνομη πρόσληψη σοβιετιστί) στο κόμμα της. Εξελέγη.

Οπως, για να είμαστε δίκαιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης εξελέγη αρχηγός του κόμματός του.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αναιρείται η πορεία ενός προσώπου με μοναδικό «ενοχοποιητικό» στοιχείο τη συγγένειά του με τον Πρωθυπουργό. Ούτε να απαγορευτεί η δημόσια εμπλοκή με την πολιτική σε πρόσωπο που έχει συγγενικές σχέσεις με έναν κυρίαρχο παίκτη στην κονίστρα.

Βεβαίως, αντανακλά πως ο Τσίπρας είναι ένας κλασικός έλλην πολιτικός, τέκνο της οικογένειάς του η οποία με τη σειρά της συνενώνεται ιδεολογικά. Αλλά τουλάχιστον πρέπει να αποδοθεί στον ίδιο πως ούτε μας επέβαλε τη Ζανέτ ούτε τη διόρισε ή τη μετακάλεσε κάπου (συνεχίζει αδιάκοπα να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα) ούτε τη μάθαμε από ξέφρενες κοσμικότητες.

Ισως, το γεγονός ότι ολόκληρες οικογένειες στελεχώνουν κόμματα να αποτυπώνει ακόμη μία βαλκανική εκδοχή ενός παθογενούς πολιτικού συστήματος (αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ). Ισως, πάλι, την Ιστορία τη γράφουν πάντα οι παρέες και ενίοτε οι οικογένειες.