Η προπονητοφαγία είναι παλαιό έθιμο στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ουδέποτε άλλωστε οι έλληνες παράγοντες έδειχναν σεβασμό προς τη δουλειά του εκάστοτε κόουτς. Και το σενάριο γνώριμο. Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα, ο πρώτος που πληρώνει το μάρμαρο είναι ο τεχνικός. Εύκολη λύση, εύκολο θύμα. Οπως έλεγαν και οι παλαιότεροι «αφού δεν μπορείς να διώξεις όλους τους παίκτες, απολύεις τον προπονητή».

Κάπως έτσι έπαψε πια να αποτελεί είδηση η σωρηδόν αλλαγή προπονητών στη Σούπερ Λίγκα. Ηδη έπειτα από πέντε αγωνιστικές επτά ομάδες έχουν προλάβει να αλλάξουν τεχνική ηγεσία. Και απομένουν ακόμη τα τέσσερα πέμπτα του πρωταθλήματος.

Στις αρχές της εβδομάδας αποχαιρέτησαν δύο προπονητές: ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τον Ηρακλή εξαιτίας της διοικητικής αβεβαιότητας και της δεινής οικονομικής θέσης που βρίσκεται η ΠΑΕ και ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο γεωργιανός κόουτς απολύθηκε από την ΑΕΚ με συνοπτικές διαδικασίες μολονότι το περασμένο καλοκαίρι προσελήφθη μετά βαΐων και κλάδων και παρά το γεγονός ότι η Ενωση μετά τη νίκη της περασμένης Δευτέρας επί της Λάρισας βρέθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, σε απόσταση αναπνοής από τον προπορευόμενο Ολυμπιακό. Το «δικό μας παιδί» που θα έχτιζε την ΑΕΚ της επόμενης ημέρας έγινε αποδιοπομπαίος τράγος μόλις τέσσερις μήνες μετά την πρόσληψή του. Ο ίδιος κατά την αποχώρησή του μίλησε για «ποδοσφαιρικό κανιβαλισμό» και συμπλήρωσε ότι «ούτε ο Μουρίνιο που ξοδεύει 200 εκατ. δεν μπορεί σε τόσο μικρό διάστημα να κάνει αυτά που θέλουν». Εχοντας γνώση όμως της ελληνικής πραγματικότητας θα έπρεπε να ξέρει ότι η λέξη υπομονή δεν υφίσταται στο λεξιλόγιο του έλληνα παράγοντα. Ο Τραϊανός Δέλλας απολύθηκε από τον Ατρόμητο και ο Αλέκος Βοσνιάδης από τη Βέροια έπειτα από μόλις δύο αγωνιστικές και ο Μάκης Χάβος από τον Αστέρα Τρίπολης μία εβδομάδα αργότερα.

ΜΕ ΚΟΝΤΟΜΑΝΙΚΑ. Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που μας άφησαν νωρίς νωρίς το καλοκαίρι όπως συνέβη με τον Μάρκο Σίλβα, η αποχώρηση του οποίου από τον Ολυμπιακό αποτελεί ποδοσφαιρικό X-File. Τον διαδέχθηκε ο Βίκτορ Σάντσεθ, ο οποίος δεν μακροημέρευσε πληρώνοντας το μάρμαρο για τον αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Μάλιστα, το διαζύγιο με τον Ισπανό και οι μυστικές (;) διαπραγματεύσεις των Ερυθρολεύκων με τον Μαρίνο Ουζουνίδη αποτέλεσαν την αιτία για να διακοπεί η συνεργασία του έλληνα κόουτς με τον Πανιώνιο, προτού οι δύο πλευρές καταλήξουν στα δικαστήρια.

Εντέλει, κανείς τους «δεν πρόλαβε την παρέλαση» κατά την ποδοσφαιρική ρήση που κρατάει από τη μεταπολεμική περίοδο. Βλέπετε, τα χρόνια περνούν, το ποδόσφαιρο εξελίσσεται αλλά οι συνήθειες δεν αλλάζουν στον μικρόκοσμο της μπάλας.