Η επιστροφή σπουδαίων ξένων αθλητών στο πρωτάθλημα της Α1 βόλεϊ στέλνει το αισιόδοξο μήνυμα πως η φετινή διοργάνωση μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερες συγκινήσεις. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε δυνατά παιχνίδια, ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο και οι εκπλήξεις δεν λείπουν.

Σημαντικές επιστροφές λοιπόν στο πρωτάθλημα, που αρχίζει σήμερα με κάποιες ομάδες όπως ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός να επενδύουν φέρνοντας σπουδαίους παίκτες. Μεταξύ αυτών, ο ακραίος Ντάντε από τη Βραζιλία και ο διαγώνιος Ερνάντο Γκόμεζ από τη Βενεζουέλα για τον ΠΑΟΚ, συμπαίκτες από το 2005 έως το 2007 στον Παναθηναϊκό. Στον ΠΑΟΚ επέστρεψε επίσης και ο Ισραηλινός ακραίος Αλεξάντερ Σαφράνοβιτς, ύστερα από ένα χρόνο στην πολωνική Γιαστρέμπσκι. Να σημειώσουμε ότι ο Γκόμεζ θα μπει στο γήπεδο ύστερα από ένα μήνα καθώς τραυματίστηκε στον ώμο στο ματς του Λιγκ Καπ με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Δυνατή επιστροφή και ο κολομβιανός διαγώνιος Λίμπερμαν Αγκάμεζ ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Θα πρέπει να σημειώσουμε τον Βραζιλιάνο κεντρικό Λούκας Ρανγκέλ που ήρθε στον Παναθηναϊκό, αλλά και τον Βούλγαρο Μπόγιαν Γιορντάνοφ που θα ενισχύσει την Κηφισιά.

«Οι καλοί παίκτες που έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα εμμέσως ανοίγουν την αγορά. Οι παίκτες μιλούν μεταξύ τους και πολλές φορές προτρέπουν κάποιους να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα κάποιας χώρας, όταν οι συνθήκες είναι καλές», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Λίγκας Παντελής Ταρνατώρος. «Ετσι, το γεγονός ότι κάποιες ομάδες έχουν επενδύσει σε καλούς παίκτες μόνο θετικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί».

Να σημειώσουμε ότι οι μεγαλύτερες κοινότητες στο πρωτάθλημα βόλεϊ είναι η βραζιλιάνικη (με 8 αθλητές) και η σερβική (με 7).

Τι συμβαίνει όμως με τα οικονομικά του πρωταθλήματος; Οι δώδεκα ομάδες παίρνουν από τη Λίγκα 60.000 ευρώ, που προέρχονται από τη χορηγία του Πάμε Στοίχημα και τα τηλεοπτικά δικαιώματα που έχει η NOVA. Οι περισσότερες έχουν ήδη φροντίσει για χορηγό για τη φανέλα, ενώ έχουν εξασφαλίσει κι άλλες μικρότερες χορηγίες.

«Ουσιαστικά έχουμε τρεις ταχύτητες», εξηγεί ο Ταρνατώρος. «Πρώτα είναι οι ομάδες που δεν οφείλουν χρήματα και ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια έχουμε τους νοικοκυρεμένους συλλόγους οι οποίοι τα καταφέρνουν να επιβιώνουν. Τέλος, στην τρίτη είναι οι ελάχιστες βέβαια ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά θεωρώ ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Να σημειώσουμε ότι οι δύο νεοφώτιστες ομάδες της Α1 είναι ο Κύζικος Νέας Περάμου με προπονητή τον Γιάννη Λάιο και ο Ηρακλής Χαλκίδας που διαθέτει από τα πιο νεανικά ρόστερ.