Προπονητή μακράς πνοής από το υψηλότερο ράφι της αγοράς αποκτά ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά το διαζύγιό του με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Μέχρι σήμερα οι Πράσινοι επέλεγαν προπονητές που αναζητούσαν την «πρώτη» ή τη «δεύτερη» ευκαιρία και η επένδυση πάνω τους ήταν βραχυπρόθεσμη!

Υστερα από τέσσερα χρόνια που σε επίπεδο Ευρωλίγκας, η οποία για τους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης είναι η προτεραιότητα, πήγαν χαμένα, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να ποντάρει σε έναν προπονητή και να του δώσει τα κλειδιά της ομάδας για τα επόμενα τρία χρόνια. Στόχος είναι να κατασκευαστεί η ομάδα που θα επαναφέρει τον Παναθηναϊκό στα φάιναλ φορ και στους τίτλους στην Ευρωλίγκα και την Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ. Ο Τσάβι Πασκουάλ μοιάζει να είναι ο πλέον κατάλληλος, όχι βέβαια γιατί έχει πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική, αλλά διότι είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρωλίγκας. Ο 44χρονος κόουτς έχει αναγνωριστεί πλήρως από την ελίτ των προπονητών της Ευρωλίγκας, δημιουργεί ομάδες που παίζουν καλό μπάσκετ, το play-book του είναι ίσως το μεγαλύτερο που κυκλοφορεί στην Ευρώπη καθότι είναι basketball-freak, προωθεί νέους παίκτες, φτιάχνει παίκτες για το NBA και κατακτά τίτλους. Ολα αυτά έχοντας θητεία μόνο στην Μπαρτσελόνα και πουθενά αλλού.

Ο καταλανός προπονητής είναι το κλασικό παράδειγμα του κόουτς που έφθασε ψηλά χωρίς να έχει περγαμηνές ως παίκτης. Ούτε ο Δημήτρης Ιτούδης έθελξε ως μπασκετμπολίστας, στο παρελθόν ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν υπήρξε καν παίκτης, ο Αντρέα Τρινκιέρι έχει ομολογήσει πως το άθλημα θα του έκανε μήνυση και πολλοί άλλοι. Ο Πασκουάλ έφθασε στην κορυφή χάρη στην αγάπη και την αφοσίωσή του στο μπάσκετ.

Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε την προπονητική. Στα πατρογονικά του μέρη. Στη μικρή πόλη Γκαβά, που βρίσκεται μόλις 23 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη, ο γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου 1972 Τσάβι Πασκουάλ έκανε τα πρώτα βήματα στην προπονητική. Ηταν μόλις 18 ετών όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής και για περίπου 14 χρόνια εργάστηκε σε διάφορες ομάδες της περιοχής που αγωνίζονταν σε μικρές κατηγορίες.

Το 2004 κατόρθωσε να περάσει την πόρτα της αγαπημένης του ομάδας. Με την εργατικότητα που τον διέκρινε και του είχε δώσει φήμη στην Καταλωνία, προσελήφθη από την Μπαρτσελόνα για τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Εναν χρόνο μετά προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα ως βοηθός του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Εργασιομανής όσο ο μαυροβούνιος προπονητής, ο Πασκουάλ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ιβάνοβιτς αλλά και του κλαμπ. Σε σημείο που όταν η Μπάρτσα αποφάσισε να απολύσει τον Ιβάνοβιτς, ανέθεσε σε εκείνον την τεχνική ηγεσία διατηρώντας τον έτερο ασίσταντ, τον επίσης γνωστό μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Χοσέ Μαρία Μπεροκάλ, ως βοηθό του Πασκουάλ έως το 2010, χρονιά που οδήγησε την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Σπουδαίος αναλυτής, οξυδερκής και αφοσιωμένος στη δουλειά του, ο 44χρονος προπονητής κέρδισε την εμπιστοσύνη του διευθυντή της Μπαρτσελόνα Ζοάν Κρέους και δεν αμφισβητήθηκε ούτε στις μεγάλες αποτυχίες. Μεγαλύτερες όλων ο αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά του 2011 από το φάιναλ φορ που έγινε στη Βαρκελώνη, η συντριβή στον ημιτελικό του φάιναλ φορ στο Μιλάνο (2014) από τη Ρεάλ με 100-62, αλλά και ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό, πάλι με πλεονέκτημα έδρας, στα προημιτελικά του 2015. Παρέμεινε στη θέση του, την οποία τελικά έχασε τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από δύο χρόνια χωρίς τίτλο, που οδήγησαν τους Καταλανούς στην απομάκρυνση του Κρέους και κατόπιν του Πασκουάλ.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, ο προπονητής της χρονιάς της Ευρωλίγκας το 2010, τέσσερις φορές πρωταθλητής Ισπανίας και τρεις φορές κυπελλούχος Ισπανίας (στις 8 σεζόν που έμεινε στον πάγκο της Μπάρτσα), δεν άντεξε τη συναισθηματική φόρτιση. Βούρκωσε αποχαιρετώντας την αγαπημένη ομάδα του, αλλά γνώριζε ότι το τέλος στην Μπαρτσελόνα σήμαινε μια καινούργια αρχή.

Η μοίρα θέλησε να συνδυαστεί με την καινούργια αρχή που είναι αποφασισμένος να κάνει ο Παναθηναϊκός. Το τριετές συμβόλαιο που ο ΠΑΟ δέχθηκε να δώσει στον νέο προπονητή δείχνει ότι οι Πράσινοι είναι συνειδητοποιημένοι στο να στηρίξουν την προσπάθεια. Αλλωστε οι ομάδες και ιδιαίτερα οι ομάδες του Πασκουάλ είναι σαν το κρασί, το οποίο λατρεύει ο Καταλανός. Αργής ωρίμασης…