Οι ταινίες που παίζει αυτήν την εβδομάδα η τηλεόραση σε κριτική Ακη Καπράνου. Οσα πιο πολλά «Χ» τόσο το καλύτερο. Στο ΖΑΠ προτιμήστε το ζάπινγκ…

ΣΑΒΒΑΤΟ

Οι δίδυμοι ΧΧ

(Twins)

Star 13.20

Ο Ντάνι Ντε Βίτο και ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ… δίδυμοι! Έξοχη ιδέα, και κρίμα που το σενάριο αυτό βρέθηκε στα χέρια του Ιβάν Ρέιτμαν και όχι του Γούντι Άλεν, για παράδειγμα. Και πάλι όμως, το τελικό αποτέλεσμα έχει πλάκα. Παραγωγής 1988,μεγάλη εμπορική επιτυχία. (Διάρκεια: 90′)

Ο Διάβολος και η ουρά του Χ

ΣΚΑΙ 15.45

Μια γυναίκα που νιώθει ότι ο άνδρας της την έχει βαρεθεί, προσπαθεί να του εξάψει το ενδιαφέρον. Τα γνωστά σαχλά και αδιάφορα του «παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου». Παραγωγής 1962 με Ανδρέα Μπάρκουλη και Μάρθα Καραγιάννη. (Διάρκεια: 89′)

Το πιο λαμπρό αστέρι ΖΑΠ

ΑΝΤ1 20.00

Ένας σπουδαστής κλασσικής μουσικής μετατρέπει σε σταρ του τραγουδιού μια κοπέλα που δουλεύει στη ψαραγορά. Ανόητο δραματάκι με Βουγιουκλάκη και Παπαμιχαήλ σκηνοθεσίας Κώστα Καραγιάννη. Του 1967. (Διάρκεια: 94′)

Γκάρφιλντ Χ

(Garfield: the movie)

Star 21.00

Ο Γκάρφιλντ αφήνει το σπιτικό του Τζον και βγαίνει στους δρόμους αναζητώντας τον Όντι, τον σκύλο δηλαδή που ουσιαστικά… έδιωξε από το σπίτι. Η φωνή του Μπιλ Μάρεϊ το μόνο που αξίζει σε αυτή την μέτρια κωμωδία παραγωγής 2008, βασισμένη στον διάσημο κόμικ ήρωα. Με Τζένιφερ Λαβ Χιούιτ και Μπρέκιν Μάγιερ.  Ακολούθησε κι ένα ακόμη χειρότερο σίκουελ. (Διάρκεια: 90′)

Ψηλά τα χέρια Χίτλερ ΧΧ

ΕΡΤ1 22.00

Δυο αχώριστοι φίλοι, παλεύουν για να επιζήσουν, στη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κατοχής. Και χρόνια μετά, η μοίρα τους ξαναενώνει. Του 1962, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη που προσπαθεί να ξεφύγει από τη νόρμα της ελληνικής φάρσας. Με Θανάση Βέγγο και Βασίλη Διαμαντόπουλο. (Διάρκεια: 78′)

Karate kid ΧΧ

Mega 21.00

Ο δωδεκάχρονος Ντρε Πάρκερ θα μπορούσε να είναι το πιο δημοφιλές παιδί στο Ντιτρόιτ, όμως η καριέρα της μητέρας του τους οδηγεί αναγκαστικά στην Κϊνα. Ριμέικ του πρώτου φιλμ, αυτή τη φορά με τον Τσάκι Τσαν και τον Τζέιντεν Σμιθ. Ευχάριστο, αλλά λιγότερο καλό όπως αντιλαμβάνεστε. Παραγωγής 2010.

Ο κύριος Μπιν πάει διακοπές ΧΧ

(Mr. Bean’s holiday)

Star 22.10

Ο κύριος Μπιν κερδίζει μια εβδομάδα διακοπών στη Νότια Γαλλία και συγκεκριμένα, στην περίφημη Ριβιέρα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ των Καννών. Μακράν καλύτερη από το προηγούμενο φιλμ, ετούτη η συνέχεια αντλεί την έμπνευση της από το σινεμά του Ζακ Τατί. Παραγωγής 2007, με Ρόουαν Άτκινσον, Γουίλεμ Νταφόε, Στιβ Πέμπερτον. (Διάρκεια: 85′)

Συγκάτοικοι με το ζόρι XX

(Duplex)

ΣΚΑΙ 22.15

Στη προσπάθεια τους να κρατήσουν για πάρτη τους μια άνετη διπλοκατοικία, ένα ζευγάρι σκέφτεται πώς να ξεπαστρέψει την ηλικιωμένη κυρία που ζει στον πάνω όροφο. Κρίμα που ο σκηνοθέτης Ντάνι Ντε Βίτο δεν έχει το θάρρος, εδώ, να μας προσφέρει μια ανελέητη μαύρη κωμωδία. – συμπαθέστατοι όμως οι Μπεν Στίλερ και Ντρου Μπάριμορ στους πρώτους ρόλους. Του 2003. (Διάρκεια: 83′)

Gigli X

Mega 01.30

Ενας μικροαπατεώνας δέχεται τη βοήθεια μιας γκάνγκστερ που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει στην απαγωγή του αδελφού ενός ισχυρού δικαστή. Εκείνος την ερωτεύεται. Εκείνη όμως είναι ομοφυλόφιλη. Μια ολοκληρωτικά άστοχη προσπάθεια για αστυνομική κωμωδία από τον Μάρτιν Μπρεστ, σκηνοθέτη του «Μπάτσου του Μπέβερλι Χιλς» που σχεδόν κατέστρεψε τις καριέρες των Μπεν Άφλεκ και Τζένιφερ Λόπεζ. Επίσης με Αλ Πατσίνο! Παραγωγής 2004. (Διάρκεια: 116′)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Μεγάλες προσδοκίες ΧΧΧΧ

(Great expectations)

EΡT3 17.00

Στο 1812, ένα ορφανό παιδί μεγαλώνει και οδηγείται, με μυστική υποτροφία, στο Λονδίνο… Το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς μεταφέρεται από τον Ντέιβιντ Λιν σε μια υποδειγματική μεταφορά. Σημειολογικά, κρατά το απόσταγμα του πρωτότυπου, κινηματογραφικά όμως το επενδύει με γνήσια έμπνευση! Παραγωγής 1946, κι όμως αξεπέραστο μέχρι σήμερα. Με Σερ Τζον Μιλς, Βάλερι Χόμπσον και Μπερναρντ Μάιλς.

Νύχτα γάμου ΧΧ

ΣΚΑΙ 18.00

Από τις πιο κλασσικές κωμωδίες παρεξηγήσεων του ελληνικού κινηματογράφου: Δύο ζευγάρια καταλήγουν σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας για την πρώτη νύχτα του γάμου τους – τους ενώνει όμως το παρελθόν, και ο Γιαννης Δαλιανίδης κινηματογραφεί με γοργό ρυθμό τα αστεία που προκύπτουν, έχοντας βέβαια και τη βοήθεια των Κώστα Βουτσά, Μάρθας Καραγιάννη, Φαίδωνα Γεωργίτση και Μπέττυς Αρβανίτη. Παραγωγής 1967. (Διάρκεια: 90′)

Η Καρολίνα και οι επαναστάτες ΧΧ

(Le fils de Caroline chérie)

ΒΟΥΛΗ 18.00

Την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων, ο γοητευτικός Χουάν ντ’Αράντα διακρίνεται για την ανδρεία του αλλά και για την επιτυχία του στις γυναίκες. Η καρδιά του, όμως, ανήκει στην όμορφη Πιλάρ. Λογικό: Την ενσαρκώνει η Μπριζίτ Μπαρντό. Η ταινία δε λέει και πολλά, αλλά, οκ, τι γυναίκα. Του 1955. (Διάρκεια: 90′)

Μαδαγασκάρη ΧΧ

(Madagaskar)

ΑΝΤ1 20.00

Μια παρέα ζώων εγκαταλείπει την ασφάλεια του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης. Πολύχρωμη και διασκεδαστική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων με μπόλικο χιούμορ και με τις φωνές των Μπεν Στίλερ, Κρις Ροκ, Ντέιβιντ Σουίμερ. Παραγωγής 2005. Ακολούθησε και μια συνέχεια. (Διάρκεια: 76′)

Άθικτοι ΧΧΧ

(Intouchables)

ΕΡΤ3 22.30

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του Φιλίπ, ένας πλούσιος αριστοκράτης, έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, επιλέγει για βοηθό έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μαύρο νεαρό. Εξόχως ισορροπημένη, δροσερή και εύστοχη κωμωδία χαρακτήρων – εμπορικά μιλώντας, πρόκειται για μια γιγαντιαία επιτυχία του Ευρωπαϊκού σινεμά. Παραγωγής 2011 με : Φρανσουά Κλουζέ, Ομάρ Σι, Αν Λε Νι. (Διάρκεια: 120′)

Vanilla sky XXX

ΑΝΤ1 00.45

Πάμπλουτος κι επιτυχημένος playboy χάνει την ομορφιά του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μέχρι που μια θαυματουργή πλαστική επέμβαση τον επαναφέρει στα ίσα του. Από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα ρημέικ ξεπερνά το πρωτότυπο: ο Κάμερον Κρόου καταπιάνεται με την υπερεκτιμημένη ταινία του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και χτίζει ένα κολάζ αναμνήσεων πατώντας στην pop κουλτούρα που μας όρισε, δίνοντας στην ταινία του ψυχή. Του 2002, με Τομ Κρουζ, Πενέλοπε Κρουθ και Κάμερον Ντίαζ. (Διάρκεια: 100′)

Sacro Gra ΧΧΧ

ΕΡΤ1 01.00

Μια περιήγηση στον μεγαλύτερο αυτοκινητοδρόμο της Ιταλίας, και στους αξιοπερίεργους κατοίκους τούτης της Ιταλικής «ζώνης του λυκόφωτος». Ένας ευγενής και η κόρη του που έχουν αναγκαστεί να μείνουν σ’ ένα συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών, ένας βοτανολόγος, ένας ψαράς, ένας τραγουδιστής της όπερας, μια οικογένεια Λατινοαμερικάνων, μία παρέα εκδιδομένων γυναικών κι άλλοι ήρωες, συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας σε πτώση και δίνουν τον παλμό της ζωής στο πλαίσιο του αστικού τοπίου. Ρέκβιεμ για την Ευρώπη του σήμερα, το flip-side του «Grande Bellezza». Σκηνοθετημένο από τον Τζιαφράνκο Ρόσι του «Φωτιά στη θάλασσα». Βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας του 2013. (Διάρκεια: 100′)

Η τελετή Χ

(The rite)

Star 01.00

Ο Άντονι Χόπκινς σε ρόλο εξορκιστή σε μια εφετζίδικη παραλλαγή μοτίβων που έχουμε δει αρκετές φορές στο σινεμά – και σε καλύτερες εκδοχές. Σκηνοθετεί ο Μίκαελ Χάφστρομ που έχει κάνει και καλύτερα πράγματα. Επίσης με Κόλιν Ο’ Ντόναχιου, Άλις Μπράγκα και Ρούτγκερ Χάουερ, παραγωγής 2011. (Διάρκεια: 105′)

The concorde XX

Star 03.30

Επιστήμονας, που κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράνομο εμπόριο όπλων από δημοσιογράφο και ερωμένη αποφασίζει να «λύσει» το πρόβλημα χτυπώντας με πύραυλο ένα Κονκόρντ εν πτήσει, μέσα στο οποίο ταξιδεύει. Ρουτινιάρικη περιπέτεια παραγωγής 1979, πρώτη ουσιαστική Χολιγουντιανή εμφάνιση του Αλέν Ντελόν. Επίσης με Τζορτζ Κένεντι και Σίλβια Κρίστελ. (Διάρκεια: 108′)

ΔΕΥΤΕΡΑ

Ο υποκινητής ΧΧΧ

(Inside man)

Star 21.00

Ο Κλάιβ Όουεν καταστρώνει την τέλεια ληστεία, ενώ ο Ντένζελ Ουάσινγκτον προσπαθεί να του χαλάσει τα σχέδια σε μια καλογυρισμένη και καλοζυγισμένη περιπέτεια που φέρει την υπογραφή του Σπάικ Λι. Παραγωγής 2006, επίσης με Τζούντι Φόστερ, Κρίστοφερ Πλάμερ και Γουίλεμ Νταφόε (τι καστ!). (Διάρκεια: 119′)

Ανοιχτοί λογαριασμοί ΧΧ 

(Payback) 

Star 23.45

Ο Μελ Γκίμπσον στήνει ληστεία, η συμμορία του τσεπώνει 140.000 δολάρια και πυροβολούν. Αλλά ο ήρωας μας έχει τον απέθαντο, και έξι μήνες μετά επιστρέφει στην ενεργό δράση. Ρημέικ του «Επαναστάτη του Άλκατραζ», σαδιστικό αλλά και κάπως «κουτσουρεμένο (ο Μπράιαν Χέλγκελαντ υπογράφει τη σκηνοθεσία, αλλά το χέρι του Γκίμπσον υπήρξε βαρύ). Παραγωγής 1999, επίσης με Μαρία Μπέλο, Ντέμπορα Άνγκερ, Κρις Κριστόφερσον και Τζέιμς Κόμπερν. (Διάρκεια: 101′)

Χωρίς διέξοδο Χ

(nowhere to run)

Mega 01,00

Ενας αθώος που έχει καταδικαστεί αδίκως σε φυλάκιση δραπετεύει από τη φυλακή, καταφεύγει στη φάρμα μιας χήρας. O Βαν Ντάμ μοιράζει σφαλιάρες σε αγροτικό καμβά. Του 1993 επίσης με Ροζάνα Αρκέτ. Δεν είναι κακό πάντως. (Διάρκεια: 90′)

ΤΡΙΤΗ

Ου φονεύσεις Χ

(Righteous kills)

Star 22.00

Δυο έμπειροι αστυνόμοι αναζητούν σειριακό δολοφόνο ο οποίος μπορεί και να είναι συνάδελφος τους. Ντε Νίρο και Πατσίνο μαζί ξανά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι μίλια μακριά από την φιλμική τελειότητα του “Heat” του σπουδαίου Μάικλ Μαν – σχεδόν απορείς γιατί μπορεί να το έκαναν! Α, ναι, προφανώς, με συγχωρείτε. Σκηνοθετεί βαριεστημένα ο Τζον Άμιελ που έχει να κάνει καλή ταινία χρόνια (θυμηθείτε το «Σόμερσμπι»). Γυρισμένο το 2008. (Διάρκεια: 91′)

Ζωή από την αρχή Χ

(Reign over me)

Mega 00.40

Ο Τσάρλι αισθάνεται χαμένος μετά την ξαφνική απώλεια της οικογένειάς του στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.’Οταν όμως συνανατά τυχαία τον παλιό συμφοιτητή του ‘Αλαν, όλα αλλάζουν προς το καλύτερο. Χλιαρό δράμα – αν σκεφτεί κανείς την αφορμή – αλλά ο Ντον Τσιντλ είναι πάντα μια ευχάριστη παρουσία. Ο Άνταμ Σ¨αντλερ πάλι, όχι και τόσο. Του 2007. (Διάρκεια: 107’)

Γυναίκες δηλητήριο Χ

ΕΡΤ3 01.00

Πετυχημένος ψυχολόγος, οδηγείται στη παράνοια από τους ασθενείς του αλλά και την οικογένεια του. Λίγη προσπάθεια χρειαζόταν για να προκύψει μια ξεκαρδιστική σεξοκωμωδία – τώρα μένουν μονάχα τα καλαμπούρια. Με Σπύρο Παπαδόπουλο, Ηλία Λογοθέτη, Νάντια Μουρούζη, Κώστα Ρηγόπουλο και Βλάσση Μπονάτσο. Του 1993. (Διάρκεια: 94′)

ΤΕΤΑΡΤΗ

Μυστικός πράκτορας Σαρπ Χ

(Man of the house)

Mega 23.00

Τεξανός σερίφης, αναλαμβάνει να προστατέψει ένα γκρουπ μαζορετών από σειριακό δολοφόνο. Κάπως θα έπρεπε να τη βγάλει ο Τόμι Λι Τζόουνς το 2005 που γυρίστηκε τούτο εδώ. Δεν εξηγείται αλλιώς. Επίσης με Αν Άρτσερ και Μόνικα Κίνα. (Διάρκεια: 96′)

Η χρηματαποστολή ΧΧ

(money train)

Mega 00.50

Ο Τζον και ο Τσάρλι είναι θετά αδέλφια, ο ένας μαύρος και ο άλλος λευκός. Εργάζονται ως μυστικοί αστυνομικοί στο μετρό της Νέας Υόρκης και ονειρεύονται τη ληστεία της “χρηματαποστολής” του τραίνου που μεταφέρει εισπράξεις εκατομμυρίων δολλαρίων την ημέρα. Τζένιφερ Λόπεζ, Γουέσλι Σνάιπς, και Γούντι Χάρελσον, σε σφοτχοδεμένο b-movie του 1995. (Διάρκεια: 105′)

Ο καθρέφτης της Κολάσεως ΧΧ

(Oculus)

Star 02.00

Ένας σατανικός καθρέφτης είναι «το τέρας» αυτής της καλογυρισμένης ταινίας τρόμου όπου απουσιάζουν τα ξαφνικά «μπου!» των μοντέρνων φιλμ του είδους. Κρίμα που η λύση του μυστηρίου δεν μας έπεισε και τόσο. Του 2012. (Διάρκεια: 90′)

ΠΕΜΠΤΗ

Godzilla XXX

Star 22.00

Μια τεράστια μεταλλαγμένη από ακτινοβολία σαύρα, ο Godzilla, είναι έγκυος και διαλέγει την πόλη του Μανχάταν σαν φωλιά. Αυτό εδώ το πρόσφατο ριμέικ διαφέρει από τα περισσότερα blockbuster. Κινείται με τους όρους του δράματος για το πρώτο μισό, ξεσπά καταστροφικά στο δεύτερο, αλλά πάντα έχεις την αίσθηση πως παρακολουθείς το όραμα ενός δημιουργού που είναι ταυτόχρονα και θιασώτης του είδους. Του 2014 με Ελίζαμπεθ Όλσεν, Μπράιαν Κράνστον και Ζιλιέτ Μπινός. (Διάρκεια: 112′)

Λίντα Λάβλεϊς Χ

(Linda Lovelace)

Star 02.30

Η αληθινή ιστορία της πρωταγωνίστριας του πορνό «Deep throat» είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ’ ότι παρουσιάζεται στην αυτοβιογραφία της όπου βασίζεται αυτή η ούτως ή άλλως επιφανειακή και αδιάφορη παραγωγή. Του 2013 με Αμάντα Σέικφριντ, Τζέιμς Φράνκο και Σάρον Στόουν. (Διάρκεια: 85′)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Tι έκανες στον πόλεμο Θανάση; ΧΧΧ

ΕΡΤ3 17.30

“Κατοχή” καταγράφει η κάμερα του Κατσουρίδη, “δικτατορία” «διαβάζουν» τα μάτια των θεατών της εποχής. Ο Θανάσης Βέγγος στην σημαντικότερη ίσως στιγμή της καριέρας του, αφήνει άφωνο το κοινό με την πρώτη καθαρά δραματική του ερμηνεία. Επίσης με Αντώνη Παπαδόοπυλο, του 1971. Ιδανικό για θεατές δίχως μνήμη. (Διάρκεια: 98′)

Άδωξοι μπάσταρδη ΧΧΧ

(Inglourious basterds)

Star 22.00

Ο Κουέντιν Ταραντίνο παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο του και φιλμάρει μεν ένα – ακόμη – καλαμπούρι, μόνο που αυτή τη φορά, η βρώμικη σινεφιλία του δείχνει να είναι στο επίκεντρο της προβληματικής του. Δεν δείχνει να πολυκαίγεται ούτε για τους ναζί κακούς, ούτε για τους αμερικανοεβραίους ήρωες του, κι ας «ξαναγράφει» την ιστορία, βάζοντας τους τελευταίους να σκοτώνουν Γκέμπελς και Χίτλερ (διασκεδαστικότατο!). Του 2010 με Μπαντ Πιτ, Κριστόφ Βάλτς και Ντάιαν Κρούγκερ. (Διάρκεια: 145)

Ghost rider XX

Mega 23.00

Ο Τζόνι, νεαρός κασκαντέρ μοτοσυκλετιστής, για να σώσει την ζωή του πατέρα του, αναγκάζεται να πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο. O “νεαρός” είναι ο Νίκολας Κέιτζ σε μια απολαυστικά αστεία (δίχως να το αντιλαμβάνεται) b-movie, παραγωγής 2007. (Διάρκεια: 117′)