Η Ρωσία προσπαθεί να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμφώνησαν οι ηγέτες της την Πέμπτη και αποφάσισαν ότι χρειάζεται να κρατήσουν σταθερή γραμμή πλεύσης και ενιαίο μέτωπο στις πολιτικές που αφορούν τη Μόσχα.

«Οι ηγέτες αναφέρθηκαν σε κάθε είδους ρωσικές επιβουλές, από τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μέχρι τις εκστρατείες (παρα)πληροφόρησης, τις κυβερνοεπιθέσεις, την ανάμειξη στις πολιτικές διαδικασίες της Ενωσης και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

«Δεδομένων των παραδειγμάτων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να εξασθενίσει την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η πρόκληση έντασης με τη Ρωσία δεν αποτελεί σκοπό μας. Αντιδρούμε απλώς στα βήματα που ακολουθεί η Ρωσία. Ασφαλώς και είναι πάντα έτοιμη η ΕΕ να συμμετέχει σε διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τις αξίες ή τις αρχές μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «για αυτό έχουμε συμφωνήσει να κρατήσουμε την γραμμή πλεύσης μας και, προπαντός, να κρατήσουμε την ενότητα της ΕΕ».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές, εάν ο ρωσικός στρατός συνεχίσει «τις θηριωδίες στη Συρία μαζί με τον συριακό στρατό». Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ ωστόσο απέφυγαν να αναφέρουν λεπτομέρειες για τις επιλογές αυτές, οι οποίες, σε προσχέδιο δηλώσεών τους περιελάμβαναν νέες κυρώσεις εναντίον ατόμων και φορέων.