Ένα αγοράκι που πάσχει από αυτισμό και δεν αντέχει να το αγγίζουν ή να το αγκαλιάζουν, δέχτηκε για πρώτη φορά στη ζωή του το άγγιγμα – από το σκυλάκι συντροφιάς που του αγόρασαν οι γονείς του.

Ο 5χρονος Καϊνόα Νίχαους ταξίδεψε από την Ιαπωνία στο Οχάιο, στο κέντρο 4 Paws For Ability έπειτα από αναμονή και προετοιμασία δύο ετών για να βρεθεί διαθέσιμο σκυλάκι.

Το κέντρο αυτό είναι ένας μη κερδοσκοπικός παγκόσμιος οργανισμός ο οποίος παρέχει σκύλους συντροφιάς σε παιδιά με αναπηρίες και σε βετεράνους οι οποίοι έχουν χάσει τα άκρα ή την ακοή τους. Η οικογένεια Νίχαους είναι αμερικανικής καταγωγής αλλά ζει μόνιμα στην Ιαπωνία.

Η μητέρα του Καϊνόα, Σάνα, δημοσίευσε στην σελίδα Love What Matters, στο Facebook φωτογραφία του γιου της καθώς είναι ξαπλωμένος για πρώτη φορά με το νέο του φίλο, τον Τορνέιντο, και την αντίδραση της ίδιας.

«Το βλέπετε; Δεν το είχα ξαναζήσει ποτέ», γράφει η νεαρή μητέρα. «Αυτή η φωτογραφία απαθανατίζει τη στιγμή που μια μητέρα βλέπει για πρώτη φορά το παιδί της, το οποίο δεν μπορεί να αγκαλιάσει, να πλύνει, να ντύσει ή να αγγίξει, να ξαπλώνει ήσυχο πάνω στο σκυλάκι συντροφιάς του, με δική του βούληση, με ένα σκόπιμο, σιωπηλό δέσιμο.

»Αυτό είναι το πρόσωπο μιας μητέρας που έχει δει το γιο της να βιώνει άπειρες αποτυχημένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στην παιδική χαρά, προσπαθώντας να αποκτήσει ένα φίλο. Οποιονδήποτε φίλο. Οποιουδήποτε είδους δέσιμο.

»Και η οποία έχει καθίσει μήνες ολόκληρους με τον γιο της τα βράδια, όταν εκείνος κλαίει επειδή δεν μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς έξω από την οικογένειά του, όσο σκληρά κι αν προσπαθεί, όσο κι αν παλεύει στις θεραπείες του….. Χθες όμως έκλαψα για έναν τελείως διαφορετικό λόγο. Και αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να περιγραφεί».

Ο αυτισμός μπορεί να κάνει τα πάσχοντα παιδιά να βιώνουν το άγγιγμα με ένα δυσάρεστο ή και επώδυνο τρόπο, γι’ αυτό και συχνά δεν μπορούν να το δεχτούν.