Με την επανεκκίνηση της ΟΝΝΕΔ να αποτελεί αφετηρία για άνοιγμα στη βάση, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της γαλάζιας διεύρυνσης σε μέλη και στελέχη εκτός των κομματικών τειχών. Από την Πειραιώς εκτιμούν ότι το πείραμα της γαλάζιας νεολαίας θα μπορούσε να αποτελέσει και οδηγό για δομικές αλλαγές σε όλο τον κομματικό μηχανισμό, οι οποίες θα προσδώσουν νέα δυναμική στο κόμμα και θα φέρουν κοντά ψηφοφόρους από άλλες δεξαμενές.

Επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει λουκέτο στον μηχανισμό που προϋπήρχε στην ΟΝΝΕΔ και να επιβάλει την επανίδρυσή της δικαιώθηκε και σηματοδοτεί μια νέα πορεία και για το κόμμα. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το νέο, ιδρυτικού χαρακτήρα, Συνέδριο της γαλάζιας νεολαίας, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με την εκλογή προέδρου και των νέων κεντρικών οργάνων, ενεργοποίησε περισσότερα από 35.000 νέα μέλη, εκ των οποίων σημαντικό ποσοστό δεν είχε καμία οργανωτική ή πολιτική σχέση με τη ΝΔ. Το «νέο αίμα», όπως τονίζουν, μπορεί να αναζωογονήσει τις οργανωτικές δομές της κομματικής νεολαίας, αλλά και γενικότερα να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό και την εικόνα της ΝΔ, καθώς πολλά από αυτά τα στελέχη θα προωθηθούν προσεχώς στον κομματικό μηχανισμό.

Ο νέος πρόεδρος. Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση της ΟΝΝΕΔ καλείται να κερδίσει ο 32χρονος μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Δέρβος, ο οποίος είναι ο πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης που προέρχεται από τα ΤΕΙ. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εργάζεται στη ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ), συνεπώς θα μπορούσε να ενισχύσει και τη δυναμική της ΝΔ στον χώρο των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ η θητεία του ως μετακλητού υπαλλήλου σε γαλάζια βουλευτικά γραφεία προβάλλεται ως απαραίτητο εφόδιο για να αποκρούσει τυχόν διχαστικές κινήσεις στον χώρο της νεολαίας και να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς καταγράφονται ακόμη από τις τραυματικές συνεδριακές διαδικασίες της περασμένης άνοιξης.

Μια πρώτη ένδειξη για νηνεμία στους κόλπους της ΟΝΝΕΔ αποτελεί, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, και η ανάμειξη στις συνεδριακές διαδικασίες επανίδρυσης του πρώην προέδρου της οργάνωσης Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο είχε συγκρουστεί με την κομματική ηγεσία και, χολωμένος, είχε υποβάλει την παραίτησή του. Οι ίδιες πηγές συνδέουν τη μεταστροφή Ιωαννίδη και με την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές (στη Β’ Αθηνών). Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή από όλα τα οννεδίτικα συστήματα των αποφάσεων που είχε λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι προφανές ότι αφαιρούν εμπόδια και για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κώστας Δέρβος κινείται στον ευρύτερο πυρήνα των μητσοτακικών στελεχών και στις χθεσινές κάλπες επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό του Ανδρέα Καρασαρίνη (με 678 ψήφους έναντι 197).

«Κόμμα από την αρχή». Η διασύνδεση της προσπάθειας του Μητσοτάκη για ένα «κόμμα από την αρχή» με την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ αναδεικνύεται και με την κίνηση της κομματικής έδρας να αποτρέψει την παρουσία βουλευτών και άλλων κομματικών παραγόντων στο Συνέδριο της οργάνωσης. Η εντολή, όπως αναγνωρίζουν στελέχη που κινούνται στον νέο ηγετικό πυρήνα, δεν υπαγορεύτηκε μόνο από την ανάγκη να τονιστεί η οργανωτική αυτονομία της γαλάζιας νεολαίας και να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα, αλλά και για να μη «θολώσει» η νέα εικόνα που επιθυμούσε ο πρόεδρος της ΝΔ να εκπέμψει και σε πρόσωπα η συνεδριακή διαδικασία. Η προοπτική συνεργασιών προκαλεί αναταράξεις (ενδεικτικές είναι οι τριβές που καταγράφονται στις Τοπικές Οργανώσεις της Λακωνίας και της Αχαΐας, όπου εκλέγονται οι Γρηγοράκος και Φωτήλας, αντίστοιχα), αλλά από το κομματικό επιτελείο διαμηνύουν ότι η ΝΔ θα κινηθεί στις επόμενες εκλογές με σχέδιο αυτοδυναμίας –συνεπώς, η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί.

Εντονες συζητήσεις για Πάγκαλο, Τατσόπουλο

Στο γαλάζιο στερέωμα εξάλλου έντονες συζητήσεις τροφοδοτούν και οι χθεσινές παρεμβάσεις του Θόδωρου Πάγκαλου και του Πέτρου Τατσόπουλου, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να συμπαραταχθούν με τη ΝΔ αλλά συνδέουν τη στήριξή τους με συγκεκριμένες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ και τις λοιπές ηγεσίες του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου να συγκροτήσουν ως πολιτικό φορέα έναν «Εθνικό Δημοκρατικό Συναγερμό», ο οποίος υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αντιταχθεί στην κοινοπραξία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε σχετική αρθρογραφία του, ο Θόδωρος Πάγκαλος διαμηνύει ότι απαιτείται συσπείρωση, αντίστοιχη μιας εμφυλιοπολεμικής περιόδου, επειδή οι νυν κυβερνώντες «είναι εχθροί της “αστικής” δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Ως κίνητρο για μια συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού με τη ΝΔ αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας αλλά με την επιστροφή στην ομαλότητα όλοι οι εταίροι «θα είναι σε θέση να επιλέξουν τον κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό». Ο Πέτρος Τατσόπουλος, από την πλευρά του, δηλώνει πρόθυμος να ακολουθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν επιλέξει να προχωρήσεις σε πολιτικές ρήξεις. Προέτρεψε, δε, για την απομάκρυνση της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και ένα «θαρραλέο άνοιγμα προς τα αριστερά».