«Εμείς εδώ οι Χανιώτες είμαστε σκληροί. Το Ποτάμι δεν τελειώνει. Εχουμε βαθιές πηγές στην κοινωνία» είπε χθες το μεσημέρι ο Σταύρος Θεοδωράκης σε φίλους και συγχωριανούς του, οι οποίοι είχαν μαζευτεί στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στον Δραπανιά Κισσάμου για να τον ακούσουν. Στην ουσία, βέβαια, ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στους κατοίκους του χωριού, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του, απευθυνόταν σε μερίδα του Τύπου, που αυτό το Σαββατοκύριακο με δημοσιεύματα προεξοφλούσε το τέλος του κόμματός του. Και όχι μόνο, μιας και –σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του –«το κόμμα δέχεται μια πολυμέτωπη επίθεση».

Το Ποτάμι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σε αυτήν τη φάση πιέζεται από όλους. Ακόμη και από βουλευτές του. Ακόμη και από τον Μητσοτάκη, που –κατά την άποψή τους –εποφθαλμιά στελέχη τους. Κάπως έτσι αποφασίστηκε ο αρχηγός να απαντήσει σε υψηλούς τόνους. Εξού κι αργότερα το απόγευμα έκανε και μια ανάρτηση για το εν λόγω θέμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Το θεοδωρακικό ποστ ήταν πιο σκληρό. «”Το Ποτάμι στερεύει” (εφημερίδα του Μπόμπολα). “Καβαλημένος, ψώνιο και αλαζόνας” (εφημερίδα του Τσίπρα –επειδή έχει αρκετές, εννοώ την επίσημη κομματική). “Το σπίτι του Θεοδωράκη καίγεται” (εφημερίδα του Κουρή). “Και κουτός και μαλάκας” (ΜΜΕ του Κουρτάκη). (Και θα μπορούσα να συνεχίζω με πολλά ακόμη –μόνο από αυτό το ΠΣΚ). Ο ασφαλέστερος τρόπος να πεις ποιος είσαι είναι να δείξεις τους εχθρούς σου» έγραφε. Και συνέχιζε: «Ας το πάρουν όμως απόφαση: Το Ποτάμι θα το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Το μίσος τους δεν μας φοβίζει, αλλά μας δίνει δύναμη. Οταν σε πολεμούν ψεύτες, λαϊκιστές, υπηρέτες συμφερόντων και υπάλληλοι του παλαιοκομματισμού, τότε κάτι σωστό κάνεις. Τα σκιάχτρα τους είναι σημαδούρες στην αταλάντευτη πορεία μας».

Το μήνυμα. Η γραμμή που ακολουθεί ο επικεφαλής λοιπόν, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα μετά και τη διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα, συνοψίζεται σε αυτό που επισήμανε στους κατοίκους του Δραπανιά, ότι «Το Ποτάμι δεν είναι μόνο οι βουλευτές του. Είστε όλοι εσείς και τα εκατοντάδες στελέχη σε όλη τη χώρα». Με αυτόν τον τρόπο έχει επιλέξει να απαντά σε όσους μιλούν για διάλυση του Ποταμιού. Η στάση αυτή μπορεί φυσικά να εκληφθεί και ως ένα σαφές μήνυμα προς ορισμένα μέλη της ποταμικής ΚΟ.

Μερικοί από τους βουλευτές του, πάντως, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες καταλογίζουν στον Θεοδωράκη ότι αποπειράθηκε να κάνει το κόμμα αρχηγοκεντρικό. Οσοι δε παρακολουθούν από κοντά τα ποταμικά πράγματα θυμίζουν ότι ο Χάρης Θεοχάρης, η πρώτη απώλεια από την ΚΟ, ανεξαρτητοποιήθηκε με αυτό ακριβώς το επιχείρημα. Αλλοι, πάλι, το υπαινίσσονται δημόσια μιλώντας για «δυσκολίες» στις «πολιτικές του λειτουργίες». Οπως, φέρ’ ειπείν, ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δεν διστάζει να παραδεχθεί στις συνεντεύξεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι «το κόμμα βιώνει μια μεγάλη κρίση».

Πιέζουν για συνεργασία. Οι άσπονδοι φίλοι του Ποταμιού στον μεσαίο χώρο αντιμετωπίζουν περίπου ως αναπόφευκτη τη διάλυση του νεαρού κόμματος. Γι’ αυτό και δεν λείπουν οι διαρροές για ποταμικά στελέχη που πιέζουν τον Θεοδωράκη να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να διασωθούν όλοι εκλογικά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ένας από τους συνήθεις υπόπτους, εκείνους δηλαδή που μιλούν συνεχώς για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ο Λυκούδης, ερωτάται σε κάθε ευκαιρία και με όλους τους τρόπους αν σκοπεύει να μεταπηδήσει στο ΠΑΣΟΚ. Η μόνιμη απόκρισή του είναι, όπως το έθεσε και την Παρασκευή στο Πρακτορείο FM: «Δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση να μετακινηθώ σε κάποιο άλλο κόμμα και να πάω αλλού. Εγώ θα παλέψω για τη συγκρότηση του μεσαίου χώρου, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Τα ραντεβού. Ο Θεοδωράκης βρίσκεται στην Κρήτη για να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη Σεβαστουπόλεως, πάλι, ετοιμάζονται πυρετωδώς για το ραντεβού του την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Βουλής. Το στενό του επιτελείο επενδύει πολλά στο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής στον Νίκο Βούτση –και θα αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς –σχετικά με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Υπό μια έννοια, είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουν την ατζέντα της δημόσιας κουβέντας γύρω από το κόμμα τους.