Η Ισπανία απέφυγε τις τρίτες επαναληπτικές εκλογές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ψήφισε χθες να απέχει από την ψηφοφορία του ερχόμενου Σαββάτου, ούτως ώστε ο επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση έπειτα από δέκα μήνες πολιτικής αναταραχής.

Στη συνεδρία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής των Σοσιαλιστών δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Η πρόταση για την αποχή έλαβε 139 ψήφους έναντι 96, όπως δηλαδή ήταν αναμενόμενο με δεδομένο τον συσχετισμό των εσωκομματικών δυνάμεων. «Είχαμε μια έντονη, ειλικρινή, τεταμένη, σκληρή αλλά γεμάτη σεβασμό συζήτηση στην Επιτροπή» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Χαβιέρ Φερνάντεθ, που αντικατέστησε πριν από έναν μήνα τον έως τώρα ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αρνούνταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, υποστήριξη προς τον Ραχόι και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από τη θέση του. Η απόφαση της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος θέτει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που διήρκεσε 308 ημέρες στην Ισπανία, μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και τις επαναληπτικές του Ιουνίου, έπειτα από τις οποίες δεν είχε καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση –η μεγαλύτερη περίοδος στην ιστορία της Ισπανίας μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Τώρα αναμένεται η απόφαση να γίνει σεβαστή από τους 85 βουλευτές των Σοσιαλιστών, αν και οι Καταλανοί δήλωσαν ότι συνεχίζουν να αρνούνται την έμμεση υποστήριξη προς τον Ραχόι. «Ελπίζω ότι οι καταλανοί Σοσιαλιστές θα λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα της εσωκομματικής ψηφοφορίας» τόνισε ο Φερνάντεθ. «Τους καλώ να συνταχθούν με την επίσημη γραμμή. Η αποχή δεν είναι ντροπή, η αποχή δεν είναι υποστήριξη». Το επιχείρημα της άποψης υπέρ της αποχής ήταν ότι «πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα των εκλογών και να μην προσφύγουμε και πάλι στις κάλπες». Το επιχείρημα εναντίον της αποχής στηρίχθηκε στο ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε συνοδοιπόροι της πιο αναίσθητης και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που γνώρισε η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Οι εσωκομματικές αναταράξεις είναι έντονες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται διάσπαση. Η βάση του κόμματος έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 95.000 ψήφους κατά της αποχής –σε σύνολο 190.000 εγγεγραμμένων μελών -, γεγονός που σημαίνει ότι η βάση εναντιώνεται στην απόφαση του κομματικού οργάνου. Αλλωστε χθες μέλη του κόμματος είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου διεξήχθη η ψηφοφορία με πανό που έγραφαν «Το Οχι είναι Οχι» και «Προδότες».

Σήμερα και αύριο ο βασιλιάς Φελίπε θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των κομμάτων που θα τον ενημερώσουν για τη στάση τους. Επειδή όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να ορίσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δύο ψηφοφορίες με διαφορά 48 ωρών μεταξύ τους. Στην πρώτη απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών και στη δεύτερη απλή πλειοψηφία. Η απόφαση των Σοσιαλιστών είναι να ψηφίσουν «όχι» στην πρώτη ψηφοφορία και να απέχουν στη δεύτερη, οπότε θα εγκριθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι. Αν συμβεί αυτό, τότε κάθε απόφαση ή νόμος θα πρέπει να εγκρίνεται έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές (που δηλώνουν ότι δεν θα τον αντιπολιτεύονται) και με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos. Οι πολιτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο κυβερνητικό μοντέλο πρόκειται να μακροημερεύσει.

Η επόμενη μέρα

Η χθεσινή απόφαση αναμένεται να επιφέρει ηρεμία στις αγορές και τις επιχειρήσεις, αλλά και να προκαλέσει αντιδράσεις στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος που δεν ήθελαν να δουν μια συντηρητική κυβέρνηση και γι’ αυτό θα στραφούν στα αριστερά. Οπως δήλωσε στέλεχος των Σοσιαλιστών, «παραδίδουμε την κυβέρνηση στον Ραχόι και την αντιπολίτευση στο Podemos».