Πολιτικά είναι μια κρίσιμη χρονιά για πολλές δυτικές Δημοκρατίες, οι ηγεσίες των οποίων –από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Γερμανία και τη Γαλλία –θα δοκιμαστούν στις κάλπες. Αλλά είναι μια κρίσιμη χρονιά και για την Κίνα του ενός κόμματος και των ανύπαρκτων εκλογών: σήμερα ξεκινά η ετήσια ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, ενώ ακολουθεί –προς τα τέλη του 2017 –το κομματικό συνέδριο.

Η κρισιμότητα των τετραήμερων εργασιών της ολομέλειας αποτυπώνεται στο μήνυμα που έστειλε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την περασμένη Παρασκευή προς τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ειδικά και τα δεκάδες εκατομμύρια μέλη του Κόμματος γενικότερα: αυτό που περιμένει απ’ όλους αυτούς δεν είναι τίποτα λιγότερο από απόλυτη αφοσίωση. Επειτα από μια εβδομάδα μιντιακού βομβαρδισμού για τη θυσία των επαναστατημένων κομμουνιστών που στα μέσα της δεκαετίας του 1930 περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Πεκίνο και να πάρουν την εξουσία από τους εθνικιστές, ο Σι έκανε τη δική του προσαρμογή στο παρόν: «Η δική μας μεγάλη πορεία σήμερα απαιτεί να ενισχύσουμε την ηγεσία του Κόμματος και να επιμείνουμε στην αυστηρή κομματική πειθαρχία».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η προεδρική έκκληση συνιστά στην ουσία προειδοποίηση. Ο Σι είναι ο πρόεδρος που άλλαξε το συλλογικό μοντέλο εξουσίας συγκεντρώνοντας στα χέρια του μια δύναμη που δεν είχαν πολλοί πρόεδροι πριν από αυτόν. Είναι επίσης ο πρόεδρος που όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο του 2013 εξαπέλυσε μια εκστρατεία κατά της κομματικής διαφθοράς, η οποία οδήγησε στη δίωξη περισσότερων από 1 εκατ. κομματικών αξιωματούχων, πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν ψηλά στην κομματική ιεραρχία.

Αυτό που φοβάται ο Σι είναι κάποιου είδους ενδοκομματική εξέγερση. Κι αυτό που ελπίζει είναι ότι το συνέδριο θα του δώσει την ευκαιρία να τοποθετήσει τους πιστούς του συμμάχους στις κορυφαίες θέσεις του Κόμματος. Είναι μια διεργασία που, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» στην Κίνα, έχει ήδη ξεκινήσει με την αντικατάσταση πάνω από δέκα περιφερειακών κυβερνητών μόνο το τελευταίο εξάμηνο. Οι διάδοχοί τους θεωρείται ότι ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Σι.

Ο πρόεδρος, ωστόσο, δεν έχει κερδίσει ακόμη το στοίχημά του. Η δυσαρμονία στο καθεστώς έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή το περασμένο καλοκαίρι όταν ο πρωθυπουργός και δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του για την οικονομική πολιτική, προκαλώντας αναταραχή στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας. Από την άλλη πλευρά, ο Σι αποστράτευσε μια σειρά από στρατηγούς, σηματοδοτώντας την πιο σαρωτική αναδιοργάνωση που είχε γνωρίσει ο λαϊκός απελευθερωτικός στρατός τα τελευταία πενήντα χρόνια. Παράλληλα ενίσχυσε τις εξουσίες του οργάνου που είναι επιφορτισμένο με τον πειθαρχικό έλεγχο. Στο στόχαστρο αυτού του τελευταίου βρέθηκαν αξιωματούχοι που, σύμφωνα με το Κόμμα, επέδειξαν αποκλίνουσα συμπεριφορά ή αμφισβήτησαν την ηγεσία.

Στην ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής θα φανεί εάν ο Σι έχει λόγους να φοβάται περισσότερο ή να ελπίζει.

Τα κομματικά μέσα στο πλευρό του

Ο κινέζος πρόεδρος φαίνεται πάντως να έχει στο πλευρό του τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Πριν από μερικές ημέρες ένα περιοδικό έγραψε ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τους συντρόφους του στο κινεζικό καθεστώς ως «πυρήνας» της κομματικής ηγεσίας. Ενώ σε σειρά ντοκιμαντέρ για την εκστρατεία κατά της διαφθοράς, που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, ακούστηκαν μόνο καλά λόγια για τον ρεαλιστικό και προσγειωμένο τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο πρόεδρος σε αντίθεση με τους διεφθαρμένους πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί για μίζες και άλλα σκάνδαλα.

Μόνο το κόμμα

«Ο κινέζος πρόεδρος πιστεύει ότι το κόμμα είναι ο πιο σημαντικός ή μάλλον ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται περίπου υποχρεωτικό τα 89 εκατομμύρια μέλη του κόμματος να σκέφτονται και να δρουν ενιαία» επισημαίνει αναλυτής με έδρα στο Πεκίνο.