Πλήγμα δέχτηκαν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπογραφεί εμπορική συμφωνία με τον Καναδά τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς η κυβέρνηση του Βελγίου δεν κατάφερε να πάρει τη σχετική έγκριση από τις γαλλόφωνες περιφέρειες της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μέχρι χθες διορία στον πρωθυπουργό του Βελγίου Τσαρλς Μισέλ για να βρει λύση με τις αντιδράσεις από τις περιφέρειες της χώρας.

«Δεν μπορούμε να πούμε το ναι» είχε πει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της περιφέρειας της Βαλλονίας Πολ Μαγκνέτ.

Οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν ότι έδωσαν τελεσίγραφο στον Μαγκνέτ, λέγοντας ότι η μοναδική προθεσμία στην οποία αναφέρθηκαν ήταν αυτή που προέκυπτε από την ανάγκη να καθοριστεί επίσημη σύνοδος αυτή την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Οι υπέρμαχοι της εμπορικής συμφωνίας CETA υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει το εμπόριο κατά 20% μεταξύ των δύο πλευρών και ότι θα ενισχύσει την οικονομία της ΕΕ κατά 12 δισ. ευρώ τον χρόνο και του Καναδά περίπου κατά 9 δισ. ευρώ. Η περιφέρεια της Βαλλονίας θεωρεί ότι μπορεί να δεχθεί πλήγμα εάν αυξηθούν σημαντικά οι εισαγωγές χοιρινού και βοδινού. Επίσης θέλουν δικαστική Αρχή για να επιλύει τις διαμάχες μεταξύ κρατών και ξένων επενδυτών αφού πολλοί πιστεύουν ότι το υπάρχον δικαστικό σύστημα επιτρέπει σε πολυεθνικές να εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ εκτιμούν από την πλευρά τους ότι η τοπική κυβέρνηση του Μαγκνέτ έχει βρει την ευκαιρία για να αυξήσει την ισχύ της και ότι ο ίδιος ο Μαγκνέτ φιλοδοξεί να ανέβει πολιτικά και να διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στο Βέλγιο. Μια αποτυχία των συνομιλιών για εμπορική συμφωνία με τον Καναδά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και αντίστοιχες συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.