Οι Κινέζοι δείχνουν ότι θέλουν να αγοράσουν όσο περισσότερες ευρωπαϊκές και κυρίως γερμανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας μπορούν και οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν και θέτουν πλέον εμπόδια. Αυτό δείχνει η χθεσινή απόφαση του Βερολίνου να ακυρώσει την έγκριση για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής υλικών για ημιαγωγούς, την Aixtron. Η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται τώρα ανησυχίες για λόγους ασφαλείας και βάζει εμπόδια στην ολοκλήρωση του ντιλ των 670 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία, όπως όλα δείχνουν, θέλει να ασκήσει πιο αυστηρό έλεγχο στις ξένες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βάζοντας φρένο στις φιλοδοξίες του Πεκίνου. Υπολογίζεται ότι το τελευταίο διάστημα κινέζοι επενδυτές έχουν επιτύχει να κλείσουν ντιλ για την εξαγορά ποσοστών σε ξένες εταιρείες τα οποία ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια.

Η Γερμανία είχε δώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου το πράσινο φως για την εξαγορά της Aixtron, αλλά η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπλιερ ακύρωσε τη χορήγηση άδειας. Για την Aixtron ενδιαφέρεται το επενδυτικό κεφάλαιο Fujian Grand Chip Investment Fund που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Ζεντόνγκ Λιου. Πλέον το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας θα επανεξετάσει την υπόθεση, χωρίς όμως να γίνει γνωστό πόσο χρόνο θα διαρκέσει.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς αυξάνονται οι φωνές από το Βερολίνο υπέρ του προστατευτισμού, μόλις μια εβδομάδα πριν από το ταξίδι του Γκάμπριελ στην Κίνα, όπως σχολιάζει το Reuters. Υστερα από σειρά προσφορών που κατατέθηκαν φέτος από Κινέζους για γερμανικές επιχειρήσεις, τα ερωτήματα που τίθενται όλο και από περισσότερους στη Γερμανία είναι εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να προστατεύσει εταιρείες που αναπτύσσουν σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγους μήνες η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών ειδών για νοικοκυριά Midea εξαγόρασε έναντι 4,5 δισ. ευρώ τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ρομπότ για βιομηχανίες, την Kuka. Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούνιο ο Γκάμπριελ είχε ζητήσει να υιοθετηθεί πανευρωπαϊκή οδηγία ώστε να προβλέπεται η άσκηση κρατικού βέτο στην πώληση εταιρειών που αναπτύσσουν προϊόντα τα οποία συμβάλλουν στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Γηραιάς Ηπείρου.