Το ελιξίριο της νεότητας πιστεύουν ότι βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η αντικατάσταση των γερασμένων ωοθηκών με νέες προσθέτει χρόνια στη ζωή.

Μειώνει επίσης τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση (συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της καρδιοπάθειας και της έκπτωσης της εγκεφαλικής και της ηπατικής λειτουργίας) και προσδίδει αξιοσημείωτα νεανική εμφάνιση.

Όλ’ αυτά προέρχονται από πολυετείς μελέτες σε ποντίκια και επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προγενέστερων ερευνών στις οποίες επίσης είχε διαπιστωθεί ότι η αντικατάσταση των ωοθηκών γερασμένων ζώων μπορεί να αυξήσει κατά τουλάχιστον 40% το προσδόκιμο επιβίωσης.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Journal of Transplantationοι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, έλαβαν από θηλυκά ποντίκια ηλικίας 60 ημερών τις ωοθήκες και τις μεταμόσχευσαν σε θηλυκά ποντίκια που είχαν γίνει 12 μηνών. Τα ηλικιωμένα ποντίκια παρουσίαζαν διακοπή της παραγωγής οιστρογόνων, έχοντας μπει σε μία φάση παρόμοια με την εμμηνόπαυση των ανθρώπων.

Όταν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζέφρυ Μαίησον, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Ζωικών, Γαλακτοκομικών & Κτηνιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, εξέτασαν τα ζώα τέσσερις μήνες αργότερα, διαπίστωσαν ότι ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό τους ήταν παρόμοια με εκείνα πολύ νεώτερων ζώων.

Επιπλέον, η γηραιότερη ποντικίνα (έζησε 1.034 ημέρες), έμοιαζε έως το τέλος της τόσο νέο όσο ποντίκια με τη μισή ηλικία της, ενώ έζησε πολύ περισσότερο απ’ όσο είναι το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των ποντικιών (είναι 650 ημέρες).

Ο δρ Μαίησον και οι συνεργάτες του προσπαθούν τώρα να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα από νεαρές γυναίκες σε ωοθήκες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον για να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνες.

Απώτερος στόχος είναι η δοκιμή ανάλογων μεθόδων σε ανθρώπους, με την ελπίδα ότι θα αποτρέπονται τα σοβαρά νοσήματα του γήρατος, αν και το μεγάλο μειονέκτημα θα είναι η δια βίου λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για να αποτραπεί η απόρριψη των μοσχευμάτων.