Αν και το πεδίο παραμένει θολό τόσο για την επιχορήγηση όσο και για την τύχη των εργασιακών και μισθολογικών δεδομένων, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προχωρά στον προγραμματισμό του. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του πολιτιστικού οργανισμού αφορά το επόμενο τρίμηνο, υπάρχουν και κάποιες –όπως τα εκπαιδευτικά εργαστήρια –που φθάνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Το βραχυπρόθεσμο πλάνο φέρει το βάρος των δυνατών υπογραφών και των εκπλήξεων. Μια τέτοια είναι και ο κύκλος «Γέφυρες» μέσα από τον οποίο το Μέγαρο δίνει βήμα σε μουσικούς με διαφορετικές κύριες ασχολίες οι οποίοι, χάρη σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής και ερμηνείας, ξεπερνούν την ιδιότητα του «ερασιτέχνη». Η αυλαία ανοίγει στις 21/11 με το ελληνικό progressive post rock συγκρότημα «The Role Play» που έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στους Pink Floyd.

Οσον αφορά την κλασική μουσική, τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή συναυλία της σπουδαίας ορχήστρας Κονσέρτχεμπαου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, η οποία συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Mousa. Tην ορχήστρα θα διευθύνει ο κορυφαίος ιταλός μαέστρος Ντανιέλε Γκάτι. Στο πλαίσιο του «RCO meets Europe», η φημισμένη ορχήστρα παρουσιάζει την Εισαγωγή από τους «Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», αποσπάσματα από το «Λυκόφως των θεών» του Βάγκνερ, το Adagio από τη Συμφωνία αρ. 10 του Μάλερ και Τρία κομμάτια για ορχήστρα, έργο 6, του Μπεργκ.

Η επόμενη μεγάλη συναυλία είναι στις 4 Δεκεμβρίου αποκλειστικά με έργα Μπετόβεν, τα οποία θα αποδώσει μία από τις πιο φημισμένες βρετανικές ορχήστρες, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών. Η συναυλία πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη χορηγία της Alpha Bank και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή της και συνεργάτη του Μεγάρου, του σερ Νέβιλ Μάρινερ. Θα τη διευθύνει, με την ιδιότητα του μαέστρου, ένας από τους πιο γνωστούς πιανίστες της εποχής μας, ο Μάρεϊ Περάια. Ως σολίστ θα ερμηνεύσει το Δεύτερο και το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν.

ΧΟΡΟΣ. Η τέχνη του χορού έχει την τιμητική της στις 2, 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου, οπότε οι χορευτές της Hellenic Dance Company θα ερμηνεύσουν το έργο «Tomorrow» σε χορογραφίες διάσημων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα: Ακραμ Καν, Μάρθα Γκράχαμ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Τζάσμιν Βάρντιμον, Τόνο Λάκι κ.ά. Από τις 12 Δεκεμβρίου, εξάλλου, η αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη θα φιλοξενήσει την παραγωγή «Είμαστε από καλή γενιά» σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού, όπου στο μουσικοχορευτικό θέαμα συμμετέχουν οι Μανώλης Μητσιάς, Νάντια Κοντογιώργη, Νίκος Καραθάνος κ.ά.