«Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως» λέει το αρχαίο ρητό. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το ακολουθεί προκειμένου να περάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες η θέση του –την οποία ενστερνίζεται και μεγάλη μερίδα της Ιεραρχίας –ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί χωρισμό από την Πολιτεία.

Το τελευταίο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος έχει πυκνώσει τις παρεμβάσεις του γι’ αυτό το θέμα. Τακτική η οποία δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με τη συζήτηση που πρόκειται να ξεκινήσει από την κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, οι αναφορές του για το θέμα γίνονται όχι μόνο σε εκκλησιαστικά ακροατήρια.

Την εβδομάδα που πέρασε ο Ιερώνυμος από τη Μύκονο όπου βρέθηκε συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο του νησιού αναφέρθηκε δύο φορές στον χωρισμό.

Ιστορία και παραδόσεις

Το έκανε και προχθές το πρωί στον χαιρετισμό που απηύθυνε στον 4ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος. «Τελευταία, έχει προκύψει ένα ζήτημα, να χωριστούμε επιτέλους από την Εκκλησία. Θα ήθελα να δώσω μία εξήγηση. Αν είναι το θέμα με όρους και όρια ιδεολογικά, μας είναι αδιάφορο· αν όμως είναι με όρους και όρια κοινωνικά, μας ενδιαφέρει» είπε.

Και συμπλήρωσε: «Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι αν χωρίσουμε από το κράτος σαν διοίκηση. Δεν θέλουμε, όμως, να χωρίσουμε από τον λαό και την κοινωνία. Θέλουμε να διακονήσουμε τον λαό όπως παλιά, πρόσφατα, σήμερα και όποτε χρειαστεί. Αν είναι μία κρατική λειτουργία δεν μας απασχολεί, αν όμως είναι ένα ξερίζωμα που αναφέρεται στις αρχές μας, στην ιστορία και στις παραδόσεις μας, θα μας βρείτε αντιμέτωπους και θα αγωνιστούμε. Οχι πολιτικά, διότι μερικοί προσπαθούν να το πάνε εκεί το θέμα, αλλά εκκλησιαστικά, εθνικά, με την έννοια του Ορθόδοξου που στηρίχτηκε και στηρίζεται σε αυτόν τον χώρο και θα στηρίζει αυτήν τη χώρα».