Βασίλης Kατσικιώτης και Ερίκ Τουρέ είναι το νέο δίδυμο που αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα.

Ο Kατσικιώτης, αν και Ελληνας, έρχεται από τη Νέα Υόρκη, ενώ ο Τουρέ, αν και Γάλλος, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα.

Τα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα καθώς η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι αυτή των μεγάλων αποφάσεων για τις τράπεζες. Οπως είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χθες στους εκπροσώπους των θεσμών, όλα –οι αλλαγές στις διοικήσεις –προβλέπεται να έχουν τελειώσει έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ωστόσο, στην Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει φανεί ακόμη φως σε ό,τι αφορά τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Προς το παρόν, μόνο για τον πρόεδρο έχει επιτευχθεί συναίνεση στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου.

Πού θα πάει η Κατσέλη

Αντίθετα, στην Εθνική η διαδικασία έχει προχωρήσει. Για τη θέση του προέδρου, οι πληροφορίες μου λένε ότι παίζει δυνατά ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος του IFC, μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εμαθα επίσης ότι διεκδικητής είναι και ο πρώην υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Τάκης Θωμόπουλος.

Τέλος, για όσους αναρωτιούνται τι θα κάνει η Λούκα Κατσέλη να σας πω πως ακούγονται πολλά, μέχρι και ότι θα πάει ως εκπρόσωπός μας στην Παγκόσμια Τράπεζα, στη θέση του Χρήστου Παπουτσή αν θυμάστε…

Λιόγας, ο νέος προϊστάμενος

Η επόμενη μέρα, στη μετα-Ντογιάκο εποχή, βρίσκει στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών τον εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα. Ο εισαγγελικός λειτουργός συγκέντρωσε 46 ψήφους έναντι 31 ψήφων που έλαβε ο συνυποψήφιός του εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και τρία λευκά ψηφοδέλτια.

Ο Αντώνης Λιόγας είχε αναμετρηθεί στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου με τον Ισίδωρο Ντογιάκο. Τότε όμως είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση. Γι’ αυτό και στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε μετά την έξοδο Ντογιάκου μέχρι σήμερα, ο Λιόγας ήταν εκείνος που αναπλήρωσε το κενό στη θέση του προϊσταμένου, την οποία αναλαμβάνει πλέον επίσημα με την ετυμηγορία της κάλπης.

«Πορεία προς τον λαό» μέρος Β’

Οι περιοδείες της Φώφης Γεννηματά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σήμερα θα επισκεφτεί το Μενίδι και την Τετάρτη τον Αγιο Δημήτριο. Θα ακολουθήσει το επόμενο Παρασκευοσάββατο ο Νομός Μαγνησίας, ενώ ήδη η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει την εκδήλωση του PES (16/11) για τη νεολαία. Αυτή θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Λοβέρδος και οι «επίδοξοι»

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Την περασμένη Παρασκευή, όταν σας έγραψα ότι «λείπει η Φώφη και χορεύουν οι “επίδοξοι”», δεν αναφερόμουν στον Ανδρέα Λοβέδρο. Κάποιοι μαθαίνω ότι το εξέλαβαν έτσι, παραβλέποντας το γεγονός πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρισκόταν σε τακτική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Αγνόησαν επίσης ότι ο ίδιος μίλησε για συνεργασία των ΚΟ Συμπαράταξης και Ποταμιού, ενοχλημένος που ερμηνεύτηκε ως πρόταση της ΝΔ η αναβολή της συνεδρίασης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό, ως γνωστόν, είχε προταθεί από τον ίδιο και τον Δημήτρη Κρεμαστινό καθώς και από τον Σπύρο Λυκούδη στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Παρασκήνιο για νέο σχήμα

Για την ιστορία και προς αποφυγή νέων παρεξηγήσεων, να διευκρινίσω πως ως «επίδοξοι» μπορεί να θεωρηθούν εκείνοι που, εκμεταλλευόμενοι την απουσία της Φώφης στις Βρυξέλλες, άρχισαν να ρίχνουν «άδεια για να πιάσουν γεμάτα» σε διάφορους βουλευτές μιλώντας για τη δημιουργία νέου σχήματος.

Εκείνοι που, ευλόγως, κατατάσσονται από το ΠΑΣΟΚ σε δύο κατηγορίες: α) ψάχνουν θέση μόνο για τον εαυτό τους, β) έμειναν εκτός χώρου στα δύσκολα. Ο Λοβέρδος, για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, είναι ξεκάθαρο πως δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

Αντίθετα, σηκώνει όλο το κοινοβουλευτικό βάρος της Συμπαράταξης και μετά την ήττα του στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο για την ανασυγκρότηση του χώρου. Πιστεύει, δηλαδή, πως όσο περισσότεροι έρθουν τόσο καλύτερα θα είναι για την παράταξη.

Εύσημα από τον Βενιζέλο!

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δύσκολα αναγνωρίζει σε άλλον πρωτοκαθεδρία. Το ξέρουμε όλοι, με πρώτον… τον ίδιο! Να όμως που έκανε μια εξαίρεση.

Σε δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στο ακροατήριο τον ημέτερο αρθρογράφο και ομότιμο καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη με τον βαρύ τίτλο του «πρύτανη των Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Ελλάδα»!

Προσγείωση προσδοκιών

Ενα γαϊτανάκι στο παρασκήνιο για τη συγκρότηση ομάδας δημοσιογράφων – σχολιαστών στην ΕΡΤ άναψε φωτιές. Οι φήμες από το Ραδιομέγαρο ήθελαν δήθεν και συμφωνία της ΝΔ, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ήταν ακριβές και προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα αρμοδίως ενημερώθηκα ότι «η ΝΔ δεν έχει καμιά σχέση με συμφωνίες ούτε με προσλήψεις στην ΕΡΤ», ενώ μου υπενθύμισαν ότι ο Κυριάκος «έχει ζητήσει να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση». Ως εκ τούτου, αδίκως οι προσδοκίες…