«Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο άσπονδος φίλος σας, Στέργιος Πιτσιόρλας, μπορεί και να μπει στη νέα κυβέρνηση. Τον φαντάζεστε;» ρωτήθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Real News» ο Πάνος Σκουρλέτης. «Αυτό, ειλικρινά, δεν το έχω ξανακούσει, αλλά, ανεξάρτητα από την ερώτηση, θεωρώ αυτονόητο ότι σε μια κυβέρνηση πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα που μπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν το πρόγραμμά της» ήταν η απάντηση του υπουργού Ενέργειας.

Ενδοοικογενειακή κρίση

Σωστά τα λέει ο Σκουρλέτης, αλλά αυτό ακριβώς είναι και το θέμα. Ποιος ακριβώς υπηρετεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, δηλαδή ποιος είναι με τη γραμμή της, τη στιγμή που βρίσκεται σε… έξαρση η ενδοοικογενειακή κρίση μεταξύ Μαξίμου και Σκουρλέτη, όπως διαβάσατε στο σχετικό ρεπορτάζ στο «Πρώτο Πλάνο» (σελ. 2-3). Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Την Παρασκευή πάντως, στο απογευματινό ραντεβού με τους δανειστές, ο Σκουρλέτης δεν εμφανίστηκε. Επίσημη αιτία, αδιαθεσία. Βούιξε το Σύμπαν ότι η απουσία του έχει σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό, αλλά στενοί συνεργάτες του με διαβεβαιώνουν πως (άσχετα με τον ανασχηματισμό) ο Πάνος ήταν πράγματι ασθενής.

Απών και ο Τρύφωνας

Χθες, στο μεσημεριανό ραντεβού με τους δανειστές, η ατζέντα ανέφερε τρία ονόματα από την ελληνική πλευρά. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής. Εμφανίστηκαν μόνο ο υπουργός Οικονομικών και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Για να διασκεδάσω τις ανησυχίες σας, ο Τρύφωνας χαίρει άκρας υγείας. Απλώς, μου λένε συνεργάτες του, είχε πάει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως προσθέτουν «αφού ήταν ο υπουργός, δεν χρειάζονταν και οι δύο».

Ο Τσακαλώτος, κάτι μου λέει ότι θα προτιμούσε να είχε μείνει ο ίδιος στην Κεντρική Επιτροπή και να είχε πάει ο Αλεξιάδης στη συνάντηση. Διότι, όπως μου μετέφερε άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τον Ευκλείδη, «βαριέται απίστευτα τα φορολογικά». Α ρε Τρύφωνα, τι του έκανες…

Ο Φίλης έφαγε πόρτα

Αυτές οι 20.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, τις οποίες υπόσχεται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο Νίκος Φίλης, δύσκολο το βλέπω να υλοποιούνται.

Το λέω γιατί την περασμένη Παρασκευή, ο… μόνιμος φίλος της στήλης υπουργός Παιδείας «έφαγε πόρτα» για δεύτερη φορά από τους θεσμούς, από τους οποίους –εδώ που έχουμε φτάσει… –εξαρτάται το να επιτραπούν ή όχι μόνιμες προσλήψεις.

Δεν του έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη για το ζήτημα αυτό, όπως δεν το είχαν κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πληροφορίες λένε ότι αυτή τη φορά οι θεσμοί έθεσαν ζήτημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και εξαντλητικής καταμέτρησής τους, ώστε να προκύψει πολύ συγκεκριμένα πόσοι ακριβώς χρειάζονται. Και παρέπεμψαν το θέμα σε επόμενες συναντήσεις.

Από πλευράς Φίλη δεν έγινε καμιά ανακοίνωση, κάτι που μου επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε φως στο βάθος του τούνελ, γιατί διαφορετικά οι επιτελείς του θα πανηγύριζαν. Ωστόσο ας περιμένουμε τις επόμενες συναντήσεις θεσμών – Φίλη προτού απογοητευτούμε, γιατί η Παιδεία πράγματι χρειάζεται τις μόνιμες προσλήψεις. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα είναι ακόμα ο ίδιος υπουργός Παιδείας.

Μετωπική και με το ΚΚΕ

Ενα άλλο μέτωπο που σιγά σιγά φαίνεται πως ανοίγει, είναι οι καταλήψεις σχολείων. Το Συντονιστικό των μαθητών –που επηρεάζεται από το ΚΚΕ –έχει καλέσει σε μαζικές καταλήψεις και πορεία τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ενώ ορισμένα σχολεία, λίγα και διάσπαρτα ανά τη χώρα προς στιγμήν, έχουν ξεκινήσει ήδη.

Μάλιστα, παρότι έχουν αποποινικοποιηθεί –με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης –οι καταλήψεις, στη Λαμία η Αστυνομία προσήγαγε τις προηγούμενες ημέρες συνολικά 14 μαθητές από το 5ο και το 6ο Λύκειο Λαμίας, το 2ο ΕΠΑΛ και το Νυχτερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Λαμίας.

Το γεγονός ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα ο τοπικός διευθυντής Εκπαίδευσης να χαρακτηρίσει την παρέμβαση της Αστυνομίας σε υπό κατάληψη σχολεία «έσχατη και μη προτιμητέα λύση» και να κηρύξει «την έναρξη κοινού ανοιχτού διαλόγου με τους μαθητές, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» για τα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής. Οι μαθητές πάντως διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στην Εισαγγελία Φθιώτιδας αύριο Τρίτη.