«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός και τις κρίνει μόνο λαός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το ΣτΕ συνεδρίαζε για να αποφασίσει επί της συνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ανεξάρτητα από την όποια απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πορεία της, αξιολογώντας δε ως πρωταρχικό της στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας στις τηλεοπτικές συχνότητες. Οπως μάλιστα ανέφερε: «Το διακύβευμα δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, το εάν η εκλεγμένη από τον λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της δημοκρατίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε δύσκολες μάχες τόσο το μέτωπο με τη διαπλοκή και την υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών όσο και το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Οι μάχες είναι δύσκολες αλλά και στις δύο προσερχόμαστε με τη δύναμη που μάς δίνει η πεποίθηση ότι υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον» είπε.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, προέβλεψε πως τις επόμενες ημέρες η ΝΔ και η διαπλοκή θα δώσουν τα ρέστα τους για άλλη μια φορά.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι όλες έγιναν σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Πάντως το πρωί έστειλε νέο μήνυμα προς τους δανειστές προειδοποιώντας αυτήν τη φορά πως η ελληνική κρίση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά για εκλογικούς λόγους. Είπε πως εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας που αφορούν στην εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και οι αποφάσεις αναβληθούν για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 τότε ενδεχομένως η σχετική συζήτηση να μετατραπεί σε βασικό πολιτικό επιχείρημα της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή σε Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα του χρέους λέγοντας πως εάν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα έως το τέλος του 2016 τότε αυτά θα αποτελέσουν ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοιότητα. Επίσης, σημείωσε πως τα μέτρα για το χρέος θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί, όπως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατόν, ώστε η χώρα να μπορέσει να επανέλθει και στις αγορές.

«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ελληνικό ζήτημα, αλλά με ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης» είπε ο Πρωθυπουργός.