Το σχέδιο της γαλάζιας διεύρυνσης δεν περιορίζεται στα πρόσωπα αλλά βασίζεται πρωτίστως στην κατάρτιση και προβολή ενός αποτελεσματικού πολιτικού προγράμματος και σε έναν νέο πολιτικό λόγο. Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν επιτελικά στελέχη της ΝΔ, αναγνωρίζοντας ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός για την αύξηση της επιρροής του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός των κομματικών τειχών.

Τα πρόσωπα που μπορεί να προσελκύσει η ΝΔ παίζουν τον δικό τους ρόλο, αλλά στα ηγετικά κλιμάκια της Πειραιώς αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία σε μια προσέγγιση μαζικών ακροατηρίων μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις καθώς αυτή η πολιτική «προίκα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θα αποδειχθεί πολύτιμη την ώρα της διακυβέρνησης. Συνεπώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα προχωρήσει στη διεύρυνση της ΝΔ με το βλέμμα στις κάλπες αλλά στον μετεκλογικό ορίζοντα –με στόχο να διαμορφωθεί μια δυναμική που θα αυξήσει τα κομματικά στηρίγματα και θα επιβάλλει ακόμη και συνεργασίες γύρω από έναν κοινό αξιακό κώδικα.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Το πλαίσιο που παρουσιάζει το γαλάζιο επιτελείο επιτρέπει να διαγνώσει κανείς ότι οι συμφωνίες με τους ενδιαφερομένους από άλλους κομματικούς χώρους για μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν θα γίνουν με αριθμητικούς αλλά με πολιτικούς όρους. Μια προσέγγιση με βουλευτές ή στελέχη που προέρχονται από άλλα κόμματα δεν θα στηριχθεί μόνο στον αριθμό των ψηφοδελτίων που θα μπορούσαν να μετακινήσουν με τη μετεγγραφή τους, αλλά θα μπουν στη ζυγαριά παράμετροι που μπορεί να αποδειχθούν κρισιμότερες. Μια προσθήκη στελεχών που θα σφράγιζε τους διαύλους του Κυριάκου Μητσοτάκη με κόμματα από τα οποία προέρχονται ή θα δυναμίτιζε το τοπικό εσωκομματικό κλίμα, είναι προφανές ότι αποτελούν στοιχεία που συνυπολογίζονται. Ουσιαστικά, το μήνυμα της Πειραιώς είναι ότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί ο πρόεδρος σε βιαστικές αποφάσεις για τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές που φέρονται προ των πυλών της ΝΔ –όπως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Λακωνίας, Λεωνίδας Γρηγοράκος ή ο Αχαιός Ιάσων Φωτήλας που πλέον βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με Το Ποτάμι.

ΣΙΝΙΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ. Μια στασιμότητα ως προς την αξιολόγηση των περιπτώσεων, πάντως, δεν σημαίνει ότι το σχέδιο διεύρυνσης της ΝΔ δεν θα συνδεθεί λίαν συντόμως και με πρόσωπα που θα σηματοδοτούν ένα γαλάζιο άνοιγμα και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ως σινιάλο, εξάλλου, για την προσέγγιση μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής βάσης ερμηνεύεται η χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ελευσίνα καθώς όχι μόνο άνοιξε εκ νέου τις πόρτες στο γαλάζιο οικοδόμημα, αλλά επιχείρησε να γκρεμίσει όλα τα κομματικά τείχη: «Σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας και λαϊκισμού και ψέματος. Οι πολιτικοί πρέπει να δουλεύουν σκληρά και να λένε την αλήθεια. Εμείς αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» διεμήνυσε σε συνάντησή του με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Ελευσίνας, με προφανή στόχο να αποδυναμώσει και έναν σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική αντιπαράθεση στον άξονα κοινωνιστών και νεοφιλελεύθερων.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο ορίζοντας του σχεδιασμού Μητσοτάκη εκτείνεται στο μεταμνημονιακό πεδίο –και στη βάση αυτή θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της ΝΔ όχι μόνο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και για να έχει τη μέγιστη κοινωνική στήριξη στην προσπάθεια ασφαλούς εξόδου από την κρίση. Συνεπώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να επενδύσει σε ένα σχέδιο πόλωσης, όπως ο ίδιος κατέστησε σαφές, εξαπολύοντας νέα πυρά κατά του Πρωθυπουργού: «Ο κύριος Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που δημιούργησε. Καταφεύγει σε μια τεχνητή πόλωση, σε έναν ψεύτικο διχασμό και σε μια ακραία ρητορική, η οποία δεν ταιριάζει στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου που περιμένουν οι πολίτες. Δεν έχω καμία διάθεση να τον ακολουθήσω στον ολισθηρό κατήφορο τον οποίο έχει διαλέξει. Χρέος μου και χρέος της ΝΔ είναι να ενώσουμε τους Ελληνες και να προτάξουμε ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Πέραν αυτών, η χθεσινή μετάβαση Μητσοτάκη στην Ελευσίνα, η οποία ακολούθησε την επίσκεψη στο Λαύριο, εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Πειραιώς για επαναπροσέγγιση του κόμματος με τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, καθώς και την ενίσχυση των κομματικών δομών σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας.