Μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου έθεσε σε κίνηση η γαλλική κυβέρνηση χθες το πρωί στο Καλαί. Υπό το βλέμμα όλης της Ευρώπης, παρουσία 1.250 αστυνομικών και 700 δημοσιογράφων, οι γαλλικές Αρχές άρχισαν να απομακρύνουν τους 6.000 – 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία, που περνούσαν τις μέρες και τις νύχτες τους σε άθλιες συνθήκες στην επονομαζόμενη «Zούγκλα», τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Γαλλίας, με την ελπίδα να μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στη Βρετανία. Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας κάποια από τα συνηθισμένα για τη «Zούγκλα» επεισόδια, που έλαβαν απλώς μεγαλύτερη της συνηθισμένης δημοσιότητα λόγω της συγκυρίας.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη ημέρα της επιχείρησης εκκένωσης του αυτοσχέδιου καταυλισμού κύλησε μάλλον ομαλά. Το πρώτο λεωφορείο με περίπου 50 σουδανούς επιβαίνοντες αναχώρησε στις 8.45 το πρωί τοπική ώρα. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως μέχρι το τέλος της ημέρας είχαν αναχωρήσει με προορισμό κάποιο από τα 280 Κέντρα Υποδοχής και Προσανατολισμού (CAO) που έχουν ανοίξει ανά τη Γαλλία, με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιλ-ντε-Φρανς και την Κορσική, συνολικά 45 λεωφορεία με 1.918 πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμη 45 λεωφορεία έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα, άλλα 40 αύριο. Ο Κριστιάν Σαλομέ, πρόεδρος της οργάνωσης L’Auberge des migrants, δήλωνε χθες «πολύ πιο ανήσυχος για το τέλος της εβδομάδας, όταν δεν θα απομείνουν παρά εκείνοι που δεν θέλουν να φύγουν και που θέλουν να επιμείνουν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Αγγλία».

Μετέφερε επίσης την εκτίμηση ότι σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν περίπου 2.000 άνθρωποι –εκτίμηση την οποία ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατη φήμη» που «συμμετέχει σε μια ανεύθυνη εκστρατεία παραπληροφόρησης». Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε πάντως πως υπάρχει «κάποιος αριθμός ατόμων που αντιστέκονται».

Τον δρόμο για την εκκένωση του Καλαί άνοιξε, σε κάθε περίπτωση, την περασμένη Τρίτη η απόρριψη από τη γαλλική Δικαιοσύνη προσφυγής που είχαν καταθέσει έντεκα οργανώσεις καταγγέλλοντας πως η σπουδή με την οποία διοργανώνεται η εκκένωση δεν θα επιτρέψει τη διασφάλιση «ανθρώπινης μεταχείρισης» όσων βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό.Στην πραγματικότητα, η γαλλική κυβέρνηση μιλάει για μια «ανθρωπιστική» επιχείρηση. Και λαμβάνει ειδική μέριμνα για τους 1.200 ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο Καλαί: θα παραμείνουν στα κοντέινερ του παρακείμενου Κέντρου προσωρινής φιλοξενίας για ακόμα δύο έως τρεις εβδομάδες, μέχρις ότου εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τις βρετανικές Αρχές. Τουλάχιστον 387 από αυτούς έχουν συγγενείς στη Βρετανία, οι σχετικές διαδικασίες ωστόσο προχωρούσαν για καιρό με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς, ενώ ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες συζητήσεις» με το Λονδίνο.

Οι δυσκολίες, στην πραγματικότητα, είναι πολλές. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με την Ακροδεξιά αλλά και τη σκληρότερη πτέρυγα της Δεξιάς να κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιχειρεί μια «διασπορά μίνι Καλαί» ανά τη Γαλλία, τουλάχιστον τρεις κοινότητες που πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες αξιώνουν δημοψηφίσματα για το θέμα· διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ακόμη πέντε κοινότητες· και τουλάχιστον πέντε οικήματα προορισμένα να μετατραπούν σε κέντρα υποδοχής έχουν γίνει αντικείμενο εμπρησμού. Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν άγνωστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να εγκατέλειψαν τις τελευταίες ημέρες τη «Ζούγκλα» του Καλαί, ενώ οι Αρχές διαβεβαιώνουν πως θα εμποδίσουν κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτοσχέδιων καταυλισμών στην περιοχή. Η ιστορία ωστόσο έχει δείξει πως οι «ζούγκλες» τείνουν να αναδημιουργούνται.

€25περίπου δίνει ημερησίως το γαλλικό κράτος για κάθε πρόσφυγα που (θα) φιλοξενείται σε Κέντρο Υποδοχής και Προσανατολισμού. Οσοι δεν έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ασύλου θα κληθούν να καταθέσουν – οι αιτούντες άσυλο δικαιούνται επίδομα 6-7 ευρώ ημερησίως. Σύμφωνα με τη «Μοντ», πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες στο Καλαί 135 άνθρωποι, πολλοί από το Αφγανιστάν, κάποιοι από το Ιράκ, ζήτησαν να επαναπατριστούν.