Εσοδα 150 εκατ. ευρώ θα βάλει στα ταμεία της η ΔΕΗ από την πρώτη υποχρεωτική από το Μνημόνιο δημοπρασία πώλησης ρεύματος. Τόσο είναι περίπου το ποσό που θα εισπράξει με βάση τις τιμές που έδωσαν χθες έντεκα εταιρείες που συμμετείχαν στη διάθεση του πρώτου πακέτου, ύψους 460 MW.
Τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος «χτύπησαν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγάλοι προμηθευτές ρεύματος, με τις τελικές τιμές να διαμορφώνονται χαμηλά, ελαφρώς πάνω από την τιμή εκκίνησης των 37,37 ευρώ, φτάνοντας έως τα 37,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Δυσαρεστημένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς ανέμενε υψηλότερα έσοδα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, εκδήλωσε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του στις δημοπρασίες, τις οποίες ουδέποτε αποδέχθηκε.

«Δεν παραλείπω να αναφερθώ στη στρέβλωση και τους κινδύνους από τις δημοπρασίες. Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν εμφαντικά με το σημερινό αποτέλεσμα της δημοπρασίας» είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Παναγιωτάκης.

ΜΕ 11 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Στο διά ταύτα, κατά την πρώτη δημοπρασία ρεύματος για το άνοιγμα της αγοράς, που διενήργησε ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), έντεκα εταιρείες απορρόφησαν το σύνολο της διαθέσιμης ποσότητας. Πρόκειται για 4.029.600 μεγαβατώρες που διατέθηκαν σε τιμές έως και 11 σεντς πάνω από την τιμή εκκίνησης, αποφέροντας στη ΔΕΗ περίπου 150 εκατ. ευρώ. Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασία είχαν εννέα ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος (Elpedison, Green, Novaera, NRG Trading, Protergia, Protergia Θερμοηλεκτρική, Volterra, Watt & Volt, Ηρων), δύο εμπορικές εταιρείες βιομηχανικής προέλευσης συμφερόντων των ομίλων Τιτάνα και Βιοχάλκο, και τα ΕΛΤΑ που επίσης έχουν άδεια προμήθειας.

Το μέτρο των δημοπρασιών υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος από τη ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τους δανειστές, προκειμένου να μην οδηγηθούμε στη Μικρή ΔΕΗ. Στόχος του μέτρου είναι να οδηγήσει σε αναγκαστική μείωση των μεριδίων της στην αγορά λιανικής, από το σημερινό 88% σε κάτω του 50% στο τέλος του 2019. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε τζίρο της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.