Απειλή για την οικονομική ανάκαμψη αποτελεί η όλο και αυξανόμενη άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει σημαντικά τις προκλήσεις για την οικονομία της ΕΕ καθώς πληθαίνουν μεταξύ άλλων οι φωνές ακόμη και για αποχώρηση από το ευρώ σε μια περίοδο που πλησιάζουν εθνικές εκλογές σε πολλές χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία.

Μέχρι πρόσφατα τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη τα αντιμετώπιζαν οι χώρες του Νότου. Τώρα όμως οι αντιδράσεις επεκτείνονται και προς τη λεγόμενη καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Ετσι, την ώρα που οι λαϊκιστές σε χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία αντιδρούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και την εξασθένηση του κοινωνικού κράτους, οι αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία εστιάζονται στην ίδια τη νομισματική ένωση, όπως αναφέρει το Bloomberg. Δεν είναι τυχαίο ότι λαϊκιστικά κινήματα έχουν προκαλέσει εντάσεις ακόμη και μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Το κοκτέιλ γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit και τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και πολύ μεγάλες αντιδράσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Βραδυφλεγή βόμβα αποτελεί ακόμη και η άνοδος των ανισοτήτων. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση έχει προβληματίσει πανίσχυρους παράγοντες της ΕΕ και της ΕΚΤ όπως είναι ο Μάριο Ντράγκι. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη ομιλία του στην Ιταλία ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν κοινή δράση για την αντιμετώπιση προβλημάτων όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε θέματα μετανάστευσης και άμυνας, εάν θέλουν να επανακτήσουν τη στήριξη των ευρωπαίων πολιτών. Πλέον αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών εκφράζουν φόβους ακόμη και για διάλυση της ΕΕ. Είναι ενδεικτικό ότι δημοσκόπηση που έκανε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Γερμανία στην οποία συμμετείχαν εταιρείες των ΗΠΑ έδειξε ότι οι δύο μεγάλες ανησυχίες αναφορικά με την Ευρώπη είναι η οικονομική αστάθεια και ο λαϊκισμός, όπως αναφέρει το Bloomberg.