Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις προσωπικού, πώληση κόκκινων δανείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού και προσπάθεια συγκέντρωσης νέων κεφαλαίων ανακοίνωσε η Monte dei Paschi di Sienna. Η ιταλική τράπεζα επιδιώκει να περικόψει μία στις δέκα θέσεις εργασίας, να κλείσει καταστήματα και να αντλήσει από τις αγορές περίπου 5 δισ. ευρώ. Αναμένεται να απολυθούν πάνω από 2.500 άτομα και να κλείσουν 500 υποκαταστήματα.

Οι προσδοκίες για την αναδιάρθρωση της τράπεζας που αυτό το διάστημα προσπαθεί να πουλήσει κόκκινα δάνεια αξίας περίπου 28 δισ. ευρώ οδήγησαν χθες σε μεγάλες διακυμάνσεις τιμής των μετοχών της. Αρχικά οι μετοχές σημείωσαν άνοδο πάνω από 20% για να υποχωρήσουν στη συνέχεια κατά 23% οδηγώντας σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Η Monte dei Paschi είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη γειτονική χώρα και μία από τις αρχαιότερες στον κόσμο αφού ιδρύθηκε πριν από 544 χρόνια. Η προσπάθεια για στήριξη του χρηματοπιστωτικού οργανισμού αποτελεί μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τη διοίκηση της τράπεζας αλλά και για την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ιταλίας να αναδιαρθρώσει με επιτυχία τον κλάδο. Σήμερα οι ιταλικές τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια άνω των 360 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια της Monte dei Paschi να δανειστεί από τις αγορές πριν από τα Χριστούγεννα μπορεί να της δώσει πλεονέκτημα αφού στην πορεία αναμένεται να ζητήσουν κεφάλαια από τους επενδυτές μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί όπως είναι η Deutsche Bank και η UniCredit. Για να εφαρμοστεί το σχέδιο της Monte dei Paschi θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί στις 24 Νοεμβρίου. Εκτός από την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η Ιταλία περιμένει και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 4 Δεκεμβρίου, που έχει συμβάλει στην πρόκληση ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας.