Με την αποκήρυξη του Αδωνη Γεωργιάδη για τον αντικομμουνιστικό οίστρο του επιδιώκει η Πειραιώς να κλείσει άμεσα ένα θέμα που έσπευσαν να αξιοποιήσουν το Μέγαρο Μαξίμου και οι δίαυλοι της Κουμουνδούρου, αποσκοπώντας να μεταφέρουν σε άλλο πεδίο την πολιτική αντιπαράθεση.

Από το γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι το θέμα Γεωργιάδη έχει κλείσει με την επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου, κατόπιν ρητών εντολών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τονίζουν ότι η κομματική ηγεσία δεν πρόκειται να δώσει συνέχεια τροφοδοτώντας ένα κλίμα εσωστρέφειας –εν ολίγοις, δεν δρομολογούνται εξελίξεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν και το οργανόγραμμα στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Επικαλούμενες, μάλιστα, και τις δηλώσεις αναδίπλωσης του Αδωνη Γεωργιάδη, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν χθες το βράδυ τη βεβαιότητα ότι το θέμα έχει κλείσει και από τη δική του πλευρά. Η εικόνα αυτή, εξάλλου, είχε αναδειχθεί και από την επικοινωνία που είχαν νωρίτερα χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αδωνη Γεωργιάδη, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος φέρεται ότι παρείχε τις απαραίτητες εξηγήσεις.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ. Ωστόσο, η πρώτη στα χρονικά δημόσια αποδοκιμασία ενός αντιπροέδρου του κόμματος, με βολές ότι κινήθηκε εκτός γραμμής και υπονόμευσε τις θέσεις του προέδρου, έχει προκαλέσει αίσθηση στο γαλάζιο στερέωμα –σε σημείο που επιτελικά στελέχη της ΝΔ να μην αποκλείουν μεταβολές στο σχήμα των αντιπροέδρων κατά τον επικείμενο εσωτερικό ανασχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση Γεωργιάδη προκάλεσε αλυσιδωτές εκρήξεις στο κομματικό παρασκήνιο, με τους καραμανλικούς να ξιφουλκούν κατά του αντιπροέδρου, με φόντο την αντικομμουνιστική εκστρατεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να μεταφέρει στην κομματική έδρα τη δυσφορία της, εκτιμώντας παράλληλα ότι με τις επίμαχες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ «ρίχνει νερό στον μύλο του Αλέξη Τσίπρα», καθώς επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να επιμείνει σε ένα πολωτικό κλίμα με ιδεολογικό περίβλημα.

Η αντίδραση του καραμανλικού συστήματος αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στη δημόσια αντίδραση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τοποθετήσεις ανθρώπων με τους οποίους διαφωνώ ριζικά και για τους οποίους έχω εκφράσει τη γνώμη μου στο παρελθόν» είπε αρχικά, αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε: «Αλίμονο αν κάποιος γενικεύει και χαρακτηρίζει την Αριστερά και την πορεία της με βάση το τι κάνει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων σήμερα στη χώρα».

«ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΣΤΟΝ ΑΔΩΝΗ. Παρά την έντονη ενόχληση που είχε καταγραφεί από την πρώτη στιγμή στην Πειραιώς από τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ιδίως για τα σχόλια περί «φυλάκισης των κομμουνιστών», η αρχική απόφαση ήταν να χειριστεί μόνος το θέμα και να μην υπάρξει εμπλοκή του κόμματος. Ωστόσο, η πολιτική διάσταση που έλαβε το ζήτημα, παράλληλα με τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κομματικής έδρας που προχώρησε σε άδειασμα του αντιπροέδρου. «Ηταν μια λάθος δήλωση. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργιάδης την ανασκεύασε στη Βουλή. Η θέση του κόμματος εκφράζεται από τον πρόεδρό του και από την Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας από τη μία πλευρά και λαϊκισμού και ψέματος από την άλλη» παρενέβη ο Γιώργος Κουμουτσάκος για να επανέλθει το γαλάζιο όχημα στο οδόστρωμα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε ήδη αναφέρει ότι οι δηλώσεις του δεν στόχευαν το ΚΚΕ, ενώ έκανε λόγο και για διαστρέβλωση των θέσεών του. Οπως υποστήριξε, δεν αναφερόταν σε φυλάκιση των εν Ελλάδι κομμουνιστών, αλλά είχε παραπέμψει «σε μια σειρά ανατολικών χωρών όπου ισχύουν αυτού του τύπου οι πρακτικές, γιατί θυμούνται την εποχή που είχαν κομμουνισμό και διατηρούν πολύ άσχημες μνήμες». «Πρόκειται για μια ιστορικού τύπου συζήτηση» ήταν το δικό του μήνυμα. Ενας ασυνήθιστος διάλογος, εξάλλου, χθες το βράδυ στο twitter μεταξύ Γεωργιάδη και Κουμουτσάκου ήρθε να επιβεβαιώσει τόσο τις αναταράξεις όσο και τη λήξη συναγερμού.

«Δεύτερη ευκαιρία». Με στόχο, πάντως, να επανέλθει η ατζέντα στα ζητήματα της καθημερινότητας και να αναδειχθεί ο προγραμματικός λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), στους οποίους και δεσμεύθηκε για υποστήριξη στο επίπεδο της χρηματοδότησης καθώς και για μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές και εργοδοτικές εισφορές. Παράλληλα, βγήκε μπροστά και ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης προβάλλοντας τη γαλάζια πρόταση για τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση προβλέπει επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων οφειλετών, σαφή διαχωρισμό όσων διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, πέραν της πρώτης κατοικίας, από τους οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την πρώτη κατοικία τους και προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών με τράπεζες. Κατά την πρόταση της ΝΔ, μια συμφωνία με διαγραφή χρέους μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη θα πρέπει να συμπαρασύρει, αυτόματα και αναλογικά, πρόστιμα και προσαυξήσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανάλογη θα πρέπει να είναι και η ρύθμιση για τις δόσεις της οφειλής που θα έχει απομείνει.