Προς αναβολή οδηγήθηκε η σημερινή ακρόαση των νέων υπερθεματιστών από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κι αυτό επειδή στη συνεδρίαση είχαν κληθεί οι νέοι καναλάρχες αλλά, χθες το απόγευμα, διαπιστώθηκε ότι τελικά θα έρχονταν εκπρόσωποί τους και όχι οι ίδιοι. Αυτός βεβαίως, σύμφωνα με μία γραμμή πληροφόρησης, είναι ο τυπικός λόγος της αναβολής. Ο ουσιαστικός, λένε πληροφορίες, είναι πως πρώτα θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ και μετά να διεξαχθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Ο Θεοδωράκης ρωτά (ξανά) τον Τσίπρα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Με αφορμή τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έξι στις δέκα θέσεις που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ρωτά τον Αλέξη Τσίπρα τρία πράγματα:

Αν θεωρεί ότι «ένας νέος εργαζόμενος μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του με μισθούς 255-407 ευρώ;». Πώς θα υπερασπίσει «το δικαίωμα των νέων εργαζομένων στην πλήρη εργασία;» και τέλος, αν έχει υπολογίσει «το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία;» και πώς σκοπεύει να το καλύψει.

Στόχος είναι φυσικά να χτυπήσει τον Τσίπρα σε ένα ζήτημα που η Αριστερά λέει και ξαναλέει ότι έχει ηθικό πλεονέκτημα, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους εργαζομένους.

Εγώ απλώς να θυμίσω ότι τον Ιούλιο ο Θεοδωράκης είχε καταθέσει πάλι ερώτηση στον Τσίπρα για την απλήρωτη εργασία. Δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι εκείνος ουδέποτε του απάντησε στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Φαντάζομαι δεν είναι προσωπικό γιατί, μεταξύ μας, ο Πρωθυπουργός δεν τιμάει και πολύ τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία με την παρουσία του. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Σταύρος έχει αποφασίσει να στοχοποιεί τον ίδιο τον Αλέξη πια κι όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φουλ πρόγραμμα

Μένω στα του επικεφαλής του Ποταμιού γιατί παρατηρώ μια τάση για εργασιοθεραπεία. Εξηγούμαι. Παρά το μπαράζ δημοσιευμάτων που εμφάνιζαν περίπου ως δεδομένο το τέλος του κόμματός του ο Θεοδωράκης είχε πολύ φορτωμένο πρόγραμμα χθες. Που ξεκίνησε στην Κρήτη και τελείωσε στην Αθήνα.

Το πρωί, συνοδευόμενος από ποταμική αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων. Το μεσημέρι, μαζί με τον βουλευτή Ηρακλείου Σπύρο Δανέλλη είχε ραντεβού στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να σημειώσω ότι γενικώς είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αρναουτάκη, όπως άλλωστε αποκάλυψαν κι οι δυο στις επίσημες δηλώσεις τους.

Και τέλος, το απόγευμα, αφού πήρε το αεροπλάνο και γύρισε Αθήνα, πήγε στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone για να λάβει μέρος σε μια συζήτηση με θέμα «Πρέπει να ενισχυθούν οι αμεσοδημοκρατικοί θεσμοί; Λειτουργικότητα και επικινδυνότητα των δημοψηφισμάτων».

Στο πάνελ εκτός από τον Θεοδωράκη βρίσκονταν ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος –με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου του βιβλίου «Θεσμοί –Κρίση και ρήξη» διοργανώθηκε η εκδήλωση άλλωστε -, η Αννα Διαμαντοπούλου ως πρόεδρος του Δικτύου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

Πηγή μου στο Ποτάμι, μάλιστα, μου επέστησε την προσοχή στη σύνθεση του πάνελ με το σχόλιο «για να μη λέτε ότι δεν είμαστε υπέρ της ένωσης των δυνάμεων του Κέντρου».

Ομόφωνα αθώος ο Ροβέρτος

Ομόφωνα αθώο έκριναν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου.

Η κατηγορία αφορούσε φερόμενη ζημιά του ΙΚΑ έπειτα από απόφασή του να αρθεί η κατάσχεση λογαριασμών μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες της εμφανίζονταν να χρωστούσαν στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ.

Οταν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση που τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη, ο διοικητής του ΙΚΑ είχε εξηγήσει στο υπόμνημά του πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει μια εταιρεία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ετσι, είδε την απόφαση της Δικαιοσύνης ως δικαίωση, που ήρθε έπειτα από μία άδικη περιπέτεια…