Στο κατάστρωμα του πολεμικού «Mount Whitney», της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου κι ενός από τα πλέον τεχνολογικά εξελιγμένα πλοία των ΗΠΑ, υποδέχθηκε χθες βράδυ τους καλεσμένους του ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η καθιερωμένη επίδοση διαπιστευτηρίων.

Το πλοίο αγκυροβόλησε χθες στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενο από την Ιταλία και ο νέος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ευχαρίστησε στα ελληνικά τούς συγκεντρωμένους λέγοντας ότι προσβλέπει «σε στενή συνεργασία τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας του».

Καλιφορνέζος, με σπουδές στο Yale και διπλωματική καριέρα σε Ονδούρα, Ινδία και Βιέννη, ο Πάιατ υπηρέτησε για τρία χρόνια στην εύφλεκτη ζώνη της Ουκρανίας ως πρέσβης προτού έρθει στην Αθήνα. Καθότι μεγαλωμένος στο Σαν Ντιέγκο –όπου και η μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό –δεν θα μπορούσε να μην εκθειάσει το ζεστό κλίμα της ελληνικής πρωτεύουσας που, όπως δήλωσε, του θυμίζει έντονα την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Το μενού στη δεξίωση του πρέσβη ήταν μαγειρεμένο από το προσωπικό του πλοίου και περιελάμβανε σπρινγκ ρολ λαχανικών, μοσχαράκι με σαλατικά και πλούσια λίστα από επιδόρπια, αν και ο έμπειρος σεφ πίσω από τη γραμμή σερβιρίσματος έσπευσε να διευκρινίσει ότι το καθημερινό μενού για το προσωπικό του πλοίου δεν παραπέμπει στο γκουρμέ της χθεσινής βραδιάς.

Δηλωμένος λάτρης του ποδηλάτου, ο Πάιατ θα δυσκολευτεί σίγουρα να βρει χώρους στην Αθήνα για να ασκηθεί στο αγαπημένο του άθλημα. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για τη συνεργασία των δυο χωρών στα θέματα τρομοκρατίας, μετανάστευσης και λοιπών ανοικτών μετώπων.

Στις 24 ημέρες που βρίσκεται στη χώρα πρόλαβε να πεταχτεί μέχρι τη ναυτική βάση της Σούδας και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας αμερικανικών κι ελληνικών δυνάμεων. Δεν τον άκουσα ωστόσο να λέει λέξη για την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, κρατώ όμως τη φράση έμπειρου διπλωμάτη που σημείωσε πως «όταν κάτι δεν διαψεύδεται, συνήθως ισχύει».

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Βίτσας και ο πειραιώτης υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Από την αντιπολίτευση πρόλαβα να διακρίνω τις παρουσίες της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μάκη Βορίδη, του Γιάννη Κεφαλογιάννη και της Αννας – Μισέλ Ασημακοπούλου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, του Γιάννη Μανιάτη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και του (ξανά) ανεξάρτητου, και μόνου, Χάρη Θεοχάρη.