Οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν σταματούν. Χθες το απόγευμα για παράδειγμα το Δίκτυο Σύγχρονοι Δημοκράτες πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα «Υπάρχει ούριος άνεμος για την προοδευτική παράταξη;».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρόνης Μακρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, αμφότεροι πρώην γραμματείς της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας.

Ωστόσο ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν εμπνεύσεως του Γιάννη Δατσέρη, απόσπασμα, όπως τόνισε, από το απόφθεγμα του Σενέκα –«δεν υπάρχει ούριος άνεμος για όποιον δεν γνωρίζει που θέλει να πάει». Ο Δατσέρης λοιπόν, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή Διαλόγου Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού, φέρεται να έχει μία εικόνα για το πού θέλει να πάει. Ή έτσι λέει.

Κατά του λαϊκισμού

Το αναφέρω γιατί χθες τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος της προοδευτικής παράταξης, ενιαίου και πολυτασικού, που «θα επιδιώξει να γίνει πρωτεύουσα δύναμη και όχι συμπλήρωμα άλλων, για να πρωτοστατήσει στη νίκη κατά του λαϊκισμού και να επιβάλει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υλοποιηθεί με αυτοοργάνωση από τη βάση, με καταστατικές αρχές που επιτρέπουν τις τάσεις, με εκλογή της ηγεσίας καθολικά από τη βάση.

Βεβαίως μετά το ναυάγιο της Επιτροπής Διαλόγου, από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν οι αιχμές για τους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς του χώρου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν αποτελούν πρότυπα αφομοίωσης ούτε αποτελεσματικών συνεργασιών».

Η προσέλευση ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερως μεγάλη, παρότι το «παρών» έδωσαν αρκετοί πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωσταντόπουλος, ο Παναγιώτης Ρήγας και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο τελευταίος μάλιστα εξέφρασε σε συνομιλητή του την αγανάκτησή του γιατί δεν λένε να σταματήσουν οι φήμες που τον θέλουν να πηγαίνει στη ΝΔ. Από τη ΔΗΜΑΡ ήταν ο Θόδωρος Μαργαρίτης και από Το Ποτάμι ο Δημήτρης Τσιόδρας και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.