«Peanuts», δηλαδή ψίχουλα, θα φέρει στο Δημόσιο η πώληση των ποσοστών του στις ενεργειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Γιατί αυτό το κερδοφόρο κομμάτι πρέπει να αφαιρεθεί από το Δημόσιο; Για μια ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους; Πολύ περισσότερο που η ανάπτυξη του έργου των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να προσφέρει πολλαπλάσια στον μέτοχο-Δημόσιο» ήταν τα λόγια του από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία την εκποίηση κερδοφόρων τμημάτων και επανέλαβε ότι η πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων δεν δημιουργεί προστιθέμενη αξία, ενώ υπογράμμισε τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμων υποδομών και επιχειρήσεων. «Μπορούμε να φανταστούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να μην έχει άμεση πρόσβαση σε διασυνδετήρια ενεργειακά έργα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας όπως αυτά όπου συμμετέχει η ΔΕΠΑ;», διερωτήθηκε ο Σκουρλέτης.

Επανέλαβε μάλιστα ότι σε αντιδιαστολή το υπουργείο έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των επιχειρήσεων αυτών με τον πλειοψηφικό έλεγχο στο Δημόσιο και υπέδειξε ως παράδειγμα αφενός τον ΑΔΜΗΕ και τη διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο και αφετέρου τα ΕΛΠΕ, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός.

Νωρίτερα πάντως είχε αποχωρήσει από το Χίλτον, δίχως να κάνει το παραμικρό σχόλιο τόσο για το πολιτικό ρήγμα στις σχέσεις του με το Μαξίμου όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τα ενεργειακά. Επρόκειτο για την εξ αναβολής προγραμματισμένη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τους θεσμούς.