Ως υποψήφιος στην primaire των Ρεπουμπλικανών αρχικά και στις προεδρικές εκλογές στη συνέχεια (όπου πιθανώς να μονομαχήσει, δεδομένης της κατάστασης της Αριστεράς, με την Ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν), ο Αλέν Ζιπέ δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από τις προτάσεις που ενστερνίστηκε ως πρωθυπουργός το 1995. Η συνταγή του για την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης περιλαμβάνει περικοπές των δημοσίων δαπανών έως και κατά 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, κατάργηση 250.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη, αύξηση του 35ωρου εργασίας σε 39ωρο, διευκόλυνση των απολύσεων, περιορισμό των επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση του φόρου υψηλής περιουσίας και μείωση των εισφορών για τις επιχειρήσεις ώστε να παταχθεί η ανεργία.

Η Γαλλία πρέπει να διορθώσει τα «πολλά λάθη» που έχει κάνει όσον αφορά τη φορολογική πολιτική δήλωσε χθες ο Ζιπέ, επιμένοντας πως αυτό θα βοηθήσει το Παρίσι να προσελκύσει επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο που ανησυχούν λόγω Brexit.

«Πολλά από αυτά τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή», επισημαίνει ο Φρανσουά Μικέ-Μαρτί, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων ViaVoice. «Και εν τούτοις, δεν έχουν επηρεάσει τη δημοφιλία του. Είναι ένα μυστήριο. Ισως οι Γάλλοι να εκτιμούν το γεγονός ότι τους αντιμετωπίζει σαν ενηλίκους – τουλάχιστον προς το παρόν». Η απεσταλμένη των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στο Μπορντό ρώτησε τον Αλέν Ζιπέ αν σκοπεύει να παραμείνει εξίσου δημοφιλής εφόσον εκλεγεί. «Μην ισοπεδώνετε από τώρα το ηθικό μου!», της απάντησε εκείνος. Και σε ένα πιο σοβαρό τόνο, συνέχισε: «Είναι αλήθεια πως θα χρειαστεί να γίνουν σκληρές μεταρρυθμίσεις, πιστεύω όμως πως αν κάποιος τις εξηγήσει σωστά, οι Γάλλοι θα συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η χώρα βυθίζεται, αλλά έχει όλα όσα χρειάζονται για να ξαναβγεί στην επιφάνεια».