Ορισμένες εξετάσεις και θεραπείες που αποτελούν ρουτίνα στην καθημερινή ιατρική πρακτική είναι σε μεγάλο βαθμό αχρείαστες, υποστηρίζουν κορυφαίοι βρετανοί γιατροί.

Η Ακαδημία των Βασιλικών Ιατρικών Κολεγίων (AMRC)που εκπροσωπεί 22 ιατρικές ενώσεις της Γηραιάς Αλβιόνας, λέει ότι θεραπείες όπως ο καθαρισμός των πληγών με φυσιολογικό ορό ή η χημειοθεραπεία σε τελικού σταδίου πάσχοντες από καρκίνο συχνά ωφελούν ελάχιστα έως καθόλου τους ασθενείς.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα,εξίσου αποτελεσματικό με τον φυσιολογικό ορό είναι το πλύσιμο της πληγής με καθαρό τρεχούμενο νερό, ενώ η χημειοθεραπεία ως παρηγορική θεραπεία δεν αποδίδει πάντοτε και εκ φύσεως είναι τόσο τοξική ώστε μπορεί να δημιουργήσει άλλα, αβάσταχτα προβλήματα στον ασθενή.

Με την ίδια λογική, δεν χρειάζεται πάντοτε να μπαίνει γύψος στα κατάγματα των ποδιών. Ειδικά ορισμένα μικρά κατάγματα πάνω από το μικρό δάκτυλο του ποδιού (πέμπτο μετατάρσιο) επουλώνονται εξίσου αποτελεσματικά όταν ο ασθενής φορά αφαιρούμενη ιατρική μπότα, υποστηρίζει. Κατά την ίδια έννοια, τα παιδιά δεν χρειάζονται υποχρεωτικώς γύψο για τα μικρά κατάγματα στην μία πλευρά του καρπού.

Η AMRC υποστηρίζει επίσης ότι τα άτομα που παίρνουν στατίνες δίχως να έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών επεισοδίων (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό) και δίχως να έχουν οικογενειακό ιστορικό τέτοιων προβλημάτων, δεν χρειάζονται τακτικό έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα τους (σ.σ. οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν την κακή ή LDL χοληστερόλη).

Αντίστοιχα, τα μικρά παιδιά με οξεία βρογχιολίτιδα (είναι λοίμωξη του αναπνευστικού) δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, διότι μελέτες έχουν δείξει πως έχουν μικρή ή καμία επίδραση.

Επιπλέον, είναι λανθασμένη η άποψη ότι η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών μπορεί να ξεμεθύσει πιο γρήγορα έναν μεθυσμένο.

Από την κριτική ματιά της AMRC δεν γλιτώνουν ούτε οι απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως αναφέρει, η ακτινογραφία δεν ενδείκνυται για τους πάσχοντες από πόνο στη μέση δίχως συμπτώματα που να εγείρουν υπόνοιες ότι ασκείται πίεση στη ρίζα των νεύρων. Αντίστοιχα, οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες για τα μικρά κτυπήματα στο κεφάλι.

Όσον αφορά τα φάρμακα για την υπέρταση, αυτά πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν η πίεση είναι επίμονα πάνω από 140/90 mmHgκαι ο ασθενής έχει και άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή νέα ενημερωτική εκστρατεία την οποία αρχίζει η AMRC για την ορθολογική χρήση των εξετάσεων και των θεραπειών.

Ο πλήρης κατάλογος των ιατρικών πράξεων στις οποίες γίνεται κατάχρηση παρατίθεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας «Choosing wisely» και βασίζεται σε έρευνα της ακαδημίας μεταξύ των γιατρών, το 80% εκ των οποίων παραδέχτηκαν ότι έχουν χορηγήσει στους ασθενείς θεραπείες που ξέρουν ότι είναι αναποτελεσματικές, μόνο και μόνο επειδή οι ασθενείς επέμεναν.

Στην έρευνα συμμετείχαν γιατροί 11 ειδικοτήτων από τους οποίους η ακαδημία ζήτησε να παραθέσουν τις εξετάσεις και τις θεραπείες που θεωρούν ως μη απαραίτητες.

Ο κατάλογος που κατήρτισε η AMRC είναι ο αρχικός και θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ενώ στόχος είναι να ενημερωθούν οι γιατροί ώστε να αποφασίσουν πιο προσεκτικά τι χρειάζεται και τι όχι για τη σωστή φροντίδα των ασθενών τους.