Τα πράγματα φτιάχνουν. Ο ήλιος ανατέλλει στον ορίζοντα. Το σκηνικό αλλάζει. Μια καινούργια Ελλάδα γεννιέται.

Πώς; Ο Γιώργος καλεί τη Φώφη. Οχι επειδή του περισσεύουν μονάδες στο κινητό αλλά για να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της Κεντροαριστεράς.

Αν δεν φθάσουν τα δικά του χέρια, μπορεί να βάλουν πλάτη και ο Καρχιμάκης με τον Ρέππα –μη γελάτε!

Ομως ακόμη και οι πιο ασήμαντες ιστορίες μπορεί να κρύβουν ένα συμπέρασμα. Οταν ο Γιώργος ξεκινά να σώσει την Κεντροαριστερά και ξανά την Ελλάδα, τι άλλο να περιμένεις; Μόνο να αναστηθεί ο Παπάγος να φτιάξει τον Συναγερμό που θέλει κι ο Πάγκαλος.

Πριν από μήνες λέγαμε ότι την Κεντροαριστερά δεν την απειλούν ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης. Την απειλεί ο εαυτός της.

Με τις ατέλειωτες κουβέντες, τις ανοησίες και τις ισορροπίες τι κατάφερε; Ανέδειξε τον Μητσοτάκη στον βασικό μοχλό για να φύγει ο Τσίπρας. Και τώρα το κλίμα στη χώρα είναι «πώς θα φύγει ο Τσίπρας!» –καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως.

Ενας απλός και μόνιμος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ μού συνόψισε πρόσφατα με δικά του λόγια το ζήτημα:

Ασφαλώς πρέπει να ανασυγκροτηθεί η Κεντροαριστερά. Κάτσε πρώτα να βγει ο Κυριάκος, να φύγουν αυτοί και μετά την ανασυγκροτούμε όσο θέλετε!..

Διότι το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς σήμερα είναι ακριβώς αυτό: ότι δεν λέει κάτι ουσιαστικό για εκείνο που ακόμη και οι εναπομείναντες ψηφοφόροι της θεωρούν ότι αποτελεί το βασικό ζητούμενο της χώρας. Δηλαδή, την πολιτική αλλαγή.

Ετσι και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο Μητσοτάκης θα μαζεύει όλο το χαρτί του «φύγετε!». Ο Τσίπρας θα ταμπουρωθεί στην πόλωση για να περισώσει ό,τι μπορεί. Και τρίτη πρόταση ουσιαστικά δεν θα υπάρχει –παρά μόνο από το ΚΚΕ για το δικό του ακροατήριο.

Ακούω τη Φώφη να λέει ότι πρέπει να κυβερνήσουν όλοι μαζί.

Μα είναι δυνατόν να πιστεύει ότι ο λαός θα διώξει στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ από την πόρτα αλλά μετά μπορεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση από το παράθυρο;

Ακούω τον Σταύρο να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει εκλογές «αν πρώτα δεν φτιάξει ένα πλήρες κομματικό κράτος», αλλά ότι «η χώρα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται εκλογές».

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει εκλογές προκειμένου να φτιάξει κομματικό κράτος, αλλά η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές για να προλάβει να το φτιάξει;

Τελικά, ευτυχώς που πήρε τηλέφωνο κι ο Γιώργος. Δεν ξέρω αν το έκανε από χιούμορ αλλά τουλάχιστον η υπόθεση αποκτά πλάκα.