«Η περιφερειακή Αρχή είναι σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό» επαναλάμβανε περίπου έναν χρόνο πριν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία μάλιστα κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης το 2014 είχε κάνει σημαία την ακύρωση του σχεδιασμού τού τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού για τη διαχείριση των σκουπιδιών στο Λεκανοπέδιο.

Προ ημερών ο αρμόδιος Σύνδεσμος για τη διαχείριση των σκουπιδιών (ΕΣΔΝΑ), του οποίου προΐσταται η Δούρου, πήρε απόφαση για έγκριση προμελέτης για «την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής στη θέση “Μαύρο Βουνό” Γραμματικού».

Στο Γραμματικό

Το γεγονός ότι τελικά θα γίνει μονάδα στο Γραμματικό, και μάλιστα με καθυστέρηση, ίσως είναι το λιγότερο. Οπως καταγγέλλει ο Σγουρός, το πλέον προβληματικό είναι πως η κατασκευή της θα στοιχίσει 100% παραπάνω.

Το κατασκευαστικό κόστος για τη μονάδα Γραμματικού ανέρχεται –όπως λέει –στα 750 ευρώ ανά τόνο, όταν σε ανάλογη μονάδα στην Ηπειρο είναι 333 ευρώ. Το κόστος λειτουργίας στο Γραμματικό εκτιμάται στα 57,5 ευρώ ανά τόνο και στην Ηπειρο στα 39 ευρώ.

Πόσω μάλλον που η προηγούμενη πρόβλεψη για κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων στο Λεκανοπέδιο μέσω ΣΔΙΤ, την οποία σημειωτέον ακύρωσε η Δούρου, έφερνε το κόστος ανά τόνο στα 325 ευρώ.

Ισως, βέβαια, η νυν περιφερειακή Αρχή μπορεί να ισχυριστεί πως προωθεί Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων και όχι ΧΥΤΑ. Ισως, πάλι, να ισχύει αυτό που λέει ο Σγουρός: «Τελικά, όντως οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν διαφορετικά τα σκουπίδια σε σχέση με τους μνημονιακούς».