Η πολιτική εγκαινίων και παροχών κανέναν δεν έβλαψε, κι έτσι ο –μόνιμος πελάτης και φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης, βλέποντας μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να ετοιμάζουν καταλήψεις και συλλαλητήρια για τα προβλήματα στην εκπαίδευση, είπε να περάσει στην αντεπίθεση.

Χθες ανακοίνωσε ότι ξεκινά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας στα Γυμνάσια, από την 1η Δεκεμβρίου. Η ενισχυτική διδασκαλία θα ξεκινήσει σε 500 Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας ανά τη χώρα (ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων στην Αυλώνα), όπου θα εργαστούν 1.000 αναπληρωτές καθηγητές.

Στη συνέχεια, εγκαινίασε τo 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής Νίκο Ζενέτο, τον μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρο Τζόκα και δημοτικούς συμβούλους. «Εύχομαι να εγκαινιάσουμε πολλά τέτοια σχολεία για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη» τόνισε, και σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε μερικούς εκπαιδευτικούς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και άνοιξαν πανό ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του υπουργού και της αδιοριστίας τους, είπε ότι το υπουργείο έχει αποδείξει εμπράκτως την ευαισθησία του για την Ειδική Αγωγή, τονίζοντας ότι φέτος έγιναν 9.000 προσλήψεις αναπληρωτών στον τομέα αυτόν, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τις προσλήψεις των τελευταίων δέκα ετών, ενώ ιδρύθηκαν περίπου 500 νέα τμήματα ένταξης.

Πάντως δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για τις αντιδράσεις. «Είστε δέκα άτομα όλοι κι όλοι, σας ξέρουμε και κάποιοι από εσάς δεν είναι καν εκπαιδευτικοί», τους είπε. Και μετά, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Δεν είμαι σίγουρος πάντως ότι συμφωνούν με αυτό οι θεσμοί…